Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Δέκα πράγματα που ίσως δεν ξέρουμε για τα σκουπίδια




ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 
-         Η μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου είναι η Φρές Κίλς στο Σάτεν Άιλάντ της Ν. Υόρκης. Άνοιξε το 1948, δέχεται 14.000 τόνους σκουπιδιών ημερησίως και καλύπτει έκταση 1.200 εκταρίων.
-         Κάθε φορά που ανακυκλώνεται ένας τόνος ατσαλιού σημαίνει πως 1,5 τόνος σιδηρομεταλλεύματος, 500 κιλά γαιάνθρακα και 20 κιλά ασβεστόλιθου δεν χρειάζεται να εξορυχθούν από τη γη.
-         Η Λίλιαν  Μίλερ Γκίλμπρεθ, μητέρα 12 παιδιών, ήταν αυτή που πατεντάρισε τον κάδο σκουπιδιών που το καπάκι ανοίγει πατώντας το πεντάλ στη βάση του.
-         Χρειάζονται 12 με 15 χρόνια για να αποσυντεθούν τα μισά από τα οργανικά υλικά που καταλήγουν στις χωματερές.
-         Το 1400 οι σωροί των σκουπιδιών στο Παρίσι ήταν τόσο ψηλοί που συγχέονταν με τα αμυντικά τείχη της πόλης.
-         Το αλουμίνιο που πετάνε στα σκουπίδια οι αμερικανοί καταναλωτές και η βιομηχανία, είναι αρκετό για να κατασκευάζεται  όλος ο αμερικανικός εμπορικός αεροπορικός στόλος κάθε τρεις μήνες.
-         Τη δεκαετία του ’80 η εταιρεία Μακ Ντόναλτς  μείωσε κατ΄500 τόνους το χρόνο το βάρος των σκουπιδιών της φτιάχνοντας τα πλαστικά καλαμάκια κατά 20 0/0 ελαφρύτερα.
-         Το χαρτί αποτελεί περίπου το 20 0/0 του συνολικού όγκου των σκουπιδιών. Από αυτό- περισσότερο από 90 0/0 είναι χαρτί συσκευασιών. Για το χαρτί αυτό-που πηγαίνει κατευθείαν στο σκουπιδοτενεκέ- κόβονται κάθε χρόνο 5,3 εκατομμύρια δένδρα.
-         Οι Η.Π.Α παράγουν το 19 0/0 της παγκόσμιας ποσότητας σκουπιδιών, με το μέσο Αμερικανό να είναι πρώτος στην Παγκόσμια κατάταξη με 2 κιλά ημερησίως. Αντίστοιχα οι Έλληνες παράγουν 1 κιλό σκουπίδια την ημέρα.

      π.γ.στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: