Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Η νέα εκκλησιαστική και εκπαιδευτική χρονιά




            Με το μήνα Σεπτέμβριο αρχίζει ο Εκκλησιαστικός χρόνος και το εκπαιδευτικό σχολικό έτος. Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο  και πολλές Μητροπόλεις γιορτάζουν την 1ην Σεπτεμβρίου ως αρχή  του έτους και με δοξολογία και Θ. Λειτουργία υποδέχονται τον νέον «ενιαυτόν» (έτος) του Κυρίου.
            Ταυτόχρονα αρχίζουν και τα μαθήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με τους καθιερωμένους Αγιασμούς σε όλα τα εκπαιδευτήρια. Ευλογία Θεού. Όλοι περιμένουν την επίσκεψη των επισκόπων και των ιερέων  για την τέλεση του Αγιασμού για ευόδωση του σπουδαίου έργου της εκπαίδευσης.
            Περισσότερο απ’ όλους χαίρονται τον Αγιασμό τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, σαν τα πιο αθώα πλάσματα του Θεού.
 Μια ενδεικτική σκηνή στον Αγιασμό σε Δημοτικό Σχολείο.
Οι μαθητές παραταγμένοι περιμένουν την έναρξη του Αγιασμού. Οι Δάσκαλοι πέριξ του ιερέα. Ο ιερέας τέλεσε τον Αγιασμό και αγίασε με το αγιασμένο νερό τους Δασκάλους, τους  μαθητές που δέχονταν με ενθουσιασμό τις σταγόνες του αγιασμού και ασπάζονταν τον Τίμιο Σταυρό. Ο ιερέας στο τέλος απεύθυνε ευχές και νουθεσίες στους δασκάλους και μαθητές και συγκινημένος συνεχάρη τους Δασκάλους για το επίπονο έργο τους, και τους διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία θα βρίσκεται στη διάθεση τους  για οποιαδήποτε συνεργασία. Δικαιώνεται ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός που μιλούσε και βοηθούσε για την ίδρυση σχολείων με τέτοιους ένθεους δασκάλους.
            Καλή, ευλογημένη και καρποφόρα χρονιά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

            Πρωτ. Γερ. Στανίτσας  

Δεν υπάρχουν σχόλια: