Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Πλεόνασμα αλαζονείας





            Στην εποχή μας πλεονάζει η αλαζονεία και η σύγχυση των φρενών στους ανθρώπους. Η έπαρση και η σύγχυση ξεκινάει από τα μικρά και φτάνει στα μεγάλα. Γίνεται τρόπος ζωής και περνά ως το νέο ήθος της νέας εποχής. Η πνευματική αρρώστια έχει προσβάλλει το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας και απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας έχουμε χάσει την ψυχική μας ισορροπία αλλά και την ελπίδα μας.
            Η χαρακτηριστική εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας μας είναι η εικόνα μιας κοινωνίας που δεν έχει πνεύμα Θεού. Διότι όπου υπάρχει Πνεύμα Άγιο εκεί υπάρχει ενότητα, ειρήνη και προκοπή. Όπου λείπει το ζωοποιόν πνεύμα, εκεί υπάρχει πνεύμα πλάνης, απόγνωσης πονηρίας και ειδωλολατρίας. Ο σύγχρονος μανιακός άνθρωπος είναι εκτεθειμένος στο πνεύμα αυτό. Βασανίζεται καθημερινά και δεν αντιλαμβάνεται, ότι τα βάσανα και οι δοκιμασίες οφείλονται στην έλλειψη και απουσία του Αγίου Πνεύματος. Η αναπνοή του ανθρώπου κατάντησε οσμή θανάτου. Δυσοσμία που αναδύεται από τέλμα της καθημερινότητας και απλώνεται παντού.
            Το ερώτημα είναι : Ποιος θα μας βγάλει από την κρίση;
            Ποιος μπορεί να μετατρέψει την πορεία της κοινωνίας από τον θάνατο στη ζωή;
            Το Πνεύμα του Θεού μπορεί να καθαρίσει και να θεραπεύσει το ανθρώπινο πρόσωπο. Διότι όπου πνεύμα Κυρίου εκεί ξαναγεννιέται η ζωή και κατατροπώνεται ο θάνατος. Διαλύονται τα σύννεφα της απελπισίας, εκλογικεύεται ο νους του ανθρώπου και επέρχεται στην καρδιά του η ειρήνη του Θεού. Η Εκκλησία μάς προσκαλεί στη ζωή του Πνεύματος. Εκεί με τη μετάνοια θα ετοιμάσει την καρδιά για να κατασκηνώσει το Πνεύμα του Θεού. Από κει και πέρα ο άνθρωπος γίνεται φορέας χαρισμάτων, τα οποία είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγαθοσύνη, η πίστη, η πραότητα, η εγκράτεια. Μόνον έτσι, συν Θεώ, χαριτώνεται η ζωή μας και αποπνέει ευωδία Χριστού. 

          π.γ.στ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η φώτο μου θμίζει τον Πάγκαλο να τρώει από το φαγητό του φτωχού!
Ή μάλλον ο Πάγκαλος είπε ότι όλοι μαζί τα φάγαμε...
Εξαιρετική φωτογραφία και εξαιρετικό κείμενο!