Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η προφητική λειτουργία της Εκκλησίας




            Η Εκκλησία δεν λειτουργεί σαν αυτοτελής και απομονωμένος οργανισμός  μέσα στον κόσμο. Η Εκκλησία δεν είναι  ένα γκέτο- στρατόπεδο των «καλών ανθρώπων», στην προκειμένη περίπτωση των χριστιανών, μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Η Εκκλησία λειτουργεί και σαν προφητικός οργανισμός που κρίνει την κοινωνία και τον πολιτισμό του κόσμου. Η Εκκλησία μοιάζει σαν τους αρχαίους προφήτες του Ισραήλ. Έχει δηλ. ένα προφητικό ρόλο να είναι με τη ζωή της, με την Αλήθεια της, κριτής, φύλακας και οδηγός της κοινωνίας και του κόσμου.
           Οι αρχαίοι προφήτες είχαν την κλήση και την αποστολή ν’ αποκαλύπτουν τις δαιμονικές δυνάμεις της ειδωλολατρίας και την καταστρεπτική τους επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Η σύγχρονη Εκκλησία έχει την κλήση και την αποστολή ν’ αποκαλύπτει και να εξουδετερώνει τις δαιμονικές δυνάμεις που επηρεάζουν αρνητικά το σύγχρονο κόσμο, όπως είναι η τεχνική, ο ορθολογισμός, η νεοειδωλολατρία κ. ά.
       Η Εκκλησία λειτουργεί προφητικά μέσα στον κόσμο, κρίνει τους θεσμούς του, κηρύσσοντας το εσχατολογικό της μήνυμα και προσφέροντας το πρότυπο της τέλειας κοινωνικής ζωής.

π. γ. στ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: