Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Χρειαζόμαστε κοινωνία με ταυτότητα




            
 «Ο άξονας των αξιών, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να έχει σχέση με το δημοκρατικό μας πολίτευμα, αλλά επίσης και με την εθνική μας  καταγωγή και τη θρησκευτική ταυτότητα μας. Σκοπός, επομένως, της παιδείας μας είναι να διαμορφώσει ελεύθερους  και δημοκρατικούς πολίτες, αλλά και να δώσει πορεία ζωής στους Έλληνες της Κύπρου που είναι ταυτόχρονα Ορθόδοξοι Χριστιανοί, χωρίς να αποκλείει, βεβαίως, αυτής της παιδείας και οποιονδήποτε άλλον το επιθυμεί…
            Τα αναλυτικά προγράμματα κάνουν λόγο μόνο για ανάπτυξη της δημοκρατικότητας των μαθητών μας και αποσιωπούν εντελώς την ελληνικότητα και την Ορθόδοξη χριστιανική τους ταυτότητα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ασφαλώς αυτόν τον αποκλεισμό. Δεν αρκεί μόνο να δημιουργήσουμε μίαν κοινωνία ελευθέρων και δημοκρατικών πολιτών. Χρειαζόμαστε μίαν κοινωνία  με ταυτότητα. Και αυτή η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από την Ελληνική και την Ορθόδοξη.
            Και καταλήγει η Εγκύκλιος: «Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε χρειαζόμαστε παιδεία που να ενισχύει την κοινωνική συνοχή, όχι να την αποδομεί».

( Απόσπασμα από την Ιστορική και ομολογιακή Εγκύκλιο της Εκκλησίας της Κύπρου για τα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων της Μεγαλονήσου).

            Είναι πλέον καιρός  να αφυπνιστούμε, για να διαφυλάξουμε και τη δική μας ελληνορθόδοξη παιδεία του λαού που βάλλεται από διάφορους «εκσυγχρονιστές» πριν είναι πολύ αργά. 

Πηγή: «Η Δράση μας». Φεβρ. 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: