Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Η αίρεση του αγγελισμού           Μία από τις μεγαλύτερες αιρέσεις είναι ο Αγγελισμός ή η εκπνευματοποίηση της  ανθρώπινης υπάρξεως, με την υποτίμηση ή την περιθωριοποίηση του σώματος. Και λησμονούμε ότι στο Θεό πηγαίνουμε και με το σώμα μας, ή ότι ο Θεός δοξάζεται και με το σώμα μας. (Α΄ Κορ. 6,20). Η πίστη μας εμπεριέχει τον απόλυτο σεβασμό προς το σώμα και η αρετή μας, αρετή του Χριστού, στη θέση όπου πριν υπήρχαν τα πάθη, προετοιμάζει την οριστική ανάσταση του σώματος.
                  Πώς μπορεί να το δεχτεί ο σημερινός, πολιτισμένος άνθρωπος, που καταχράται αγνωστικιστικώς και κακοποιεί ηδονιστικώς το σώμα, χωρίς να συγκινείται από την ιερότητά του και να εκπλήσσεται από την ομορφιά του; Ο άνθρωπος που σκανδαλίζεται και θορυβείται υποκριτικώς για τις ασθένειές του, χωρίς να πάσχει για την μεταμόρφωσή του και να εργάζεται για τη θέωσή του. Είμαστε μακριά από ένα πολιτισμό ο οποίος, πριν από την αντιμετώπιση των ασθενειών και των αναγκών του ανθρώπου, θα έχει αποφασίσει να πάψει να τις πολλαπλασιάζει. Από έναν πολιτισμό στον οποίο ο καθόλου άνθρωπος θα συνιστά την όλη αξία ή ανωτερότητά του και ο οποίος, κυρίως, δεν θα αντιστρατεύεται, αλλά θα συγχωνεύεται με την αγιότητα, αυτόν το χυμό του Πνεύματος, που πρέπει να διαποτίζει τους πάντες και τα πάντα.

Πηγή: π. Μιχ. Καρδαμάκης, «Από τα πάθη στα νοήματα των πραγμάτων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Δύο Όψεις του Πόνου

Πονάμε πολύ. Υποφέρουμε. Μα κάπου εκεί βαθιά μέσα μας, μια φωνή μας λέει, «κράτα, μην φοβάσαι, πρέπει να το περάσεις, σου χρειάζεται για...