Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ο Όσιος Πορφύριος και ο ταξιτζής




του ενορίτου μας Νικολάου Βοϊνέσκου

Με χαρά και αγαλλίαση άκουσαν πριν λίγο καιρό οι ορθόδοξοι χριστιανοί την είδηση για την αγιοκατάταξη του μακαριστού γέροντος Πορφυρίου Μπαϊρακτάρη. Η ζωή του ξακουστού οσίου Πορφυρίου είναι γεμάτη από θαυμαστά, υπέρλογα και υπερφυσικά γεγονότα, τα οποία σωριάζουν σε ερείπια τον παράλογο ορθολογισμό και την σχιζοφρενική αθεΐα της εποχής μας. Ένα από αυτά τα θαυμαστά γεγονότα θα σας διηγηθώ ευθύς αμέσως προς δόξαν του Αγίου Τριαδικού Θεού μας.
Κάποτε ξεκίνησε από το μοναστήρι του ο γέρων Πορφύριος μαζί με τρία πνευματικά παιδιά του να πάνε περπατώντας σε κάποιο μέρος. Ο δρόμος ήταν αρκετός και οι τρείς άνδρες πρότειναν στον γέροντα Πορφύριο για να μην κουραστεί να πάρουν ταξί για να πάνε στον προορισμό τους. Ο γέροντας συμφώνησε, αλλά τους είπε, ότι και να πεί ο ταξιτζής, εσείς να μην απαντήσετε. Προχωρώντας βρήκαν ένα ταξί, έκαναν σήμα να σταματήσει, ο γέρων Πορφύριος κάθησε μπροστά και οι τρείς άνδρες πίσω, και ξεκίνησαν για τον προορισμό τους.
Σε λίγο ο ταξιτζής άρχισε με μεγάλη ασέβεια και πολύ θράσος να καταφέρεται κατά των παπάδων. Είπε κάμποσες κατηγορίες και συκοφαντίες κατά των παπάδων και κάπου-κάπου κοιτούσε προς τα πίσω περιμένοντας κάποια απάντηση από τους επιβάτες. Εκείνοι όμως κάνοντας υπακοή στον γέροντα Πορφύριο δεν είπαν ούτε μία λέξη. Οπότε κάποια στιγμή ο ταξιτζής απευθύνθηκε στον γέροντα Πορφύριο λέγοντας του: «Έτσι δεν είναι παππούλη; Σωστά δεν είναι αυτά που λέω;». Τότε ο γέρων Πορφύριος του είπε: «Εγώ ξέρω έναν άνθρωπο που έχει στο χωριό του ένα οικόπεδο και ένα σπίτι. Δίπλα στο δικό του οικόπεδο υπάρχει ένα άλλο οικόπεδο, το οποίο ήθελε πολύ να το αποκτήσει. Πρότεινε στον γείτονά του να το αγοράσει, αλλά εκείνος δεν ήθελε να το πουλήσει. Για αυτό παραφύλαξε και χωρίς να τον δεί κανένας, σκότωσε το γείτονά του, πούλησε το οικόπεδο και με τα χρήματα που κέρδισε, αγόρασε ταξί.
Αυτοστιγμεί ο ταξιτζής ακινητοποίησε το ταξί, κατέβηκε κάτω, πήγε έξω από την δεξιά πόρτα και είπε έντρομος στον γέροντα Πορφύριο: «Μην το πεις σε κανέναν αυτό παππούλη. Αυτό το ξέρουμε μόνο εσύ και εγώ». Βλέπετε αγαπητοί μου τι θράσος είχε ο ταξιτζής, αλλά δεν ήξερε ποιόν άγιο άνθρωπο είχε δίπλα του και έτσι πήρε το μάθημά του. Και εμείς θαυμάζουμε το διορατικό και προορατικό χάρισμα του οσίου Πορφυρίου επικαλούμενοι τις άγιες ευχές του.       


Δεν υπάρχουν σχόλια: