Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Εν όψει της εορτής της Εθνικής Παλιγγενεσίας


            Είναι αδύνατο να γιορτάζουμε την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας και να μην γίνεται αναφορά στον στρατηγό Μακρυγιάννη. Γι’ αυτό παραθέτουμε μία ανοιχτή επιστολή του στρατηγού πολύ χαρακτηριστική και αιχμηρή προς τους Έλληνες.
            Γράφει λοιπόν με τον τρόπο που χαρακτηρίζουν τα γραπτά του.

            Προς τους Έλληνες!

            «Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας κυβερνήτες, Έλληνες, σπορά της εβραιουργιάς, που είπαν να μας σβήσουν την Αγία Πίστη, την Ορθοδοξία. Διότι η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα Ορθόδοξον. Και εκάθησα και έκλαιγα δια τα νέα παθήματα.
            Και επήγα πάλιν εις τους φίλους μου, τους Αγίους. Άναψα τα καντήλια και ελιβάνισα λιβάνιν καλόν, αγιορείτικον. Και σκουπίζοντας τα δάκρυά μου τους είπα: «Δεν βλέπετε που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθήστε, διότι μας παίρνουν, αυτοί οι μισοέλληνες και άθρησκοι, ό, τι πολύτιμον έχομεν. Φραγκεμένους μας θέλουν τα τσογλάνια του τρισκατάρατου του Πάπα…Μην αφήσετε, Άγιοί μου αυτά τα γκιντί πουλημένα κριγιάτα της τυραγνίας να μασκαρέψουν και να αφανίσουν τους Έλληνες, κάνοντας περισσότερο κακό από αυτά που καταδέχθηκεν ο Τούρκος ως τίμιος εχθρός μας».
            Και είπαν οι άθρησκοι που εβάλαμεν εις τον σβέρκο μας να μην μανθάνουν τα παιδιά μας Χριστόν και Παναγίαν, διότι θα μας παρεξηγήσουν οι ισχυροί.
            Και βγήκαν ακόμη να ποτάξουν την Εκκλησίαν, διότι έχει πολλήν δύναμη και φοβούνται. Και είπαν λόγια άπρεπα δια τους παπάδες. Εμείς, με σκιάν μας τον Τίμιον Σταυρόν, επολεμήσαμεν ολούθε, σε κάστρα, σε ντερβένια, σε μπογάζια και σε ταμπούργια. Και αυτός ο Σταυρός μας έσωσε. Μας έδωσε την νίκην και έχασε τον άπιστον Τούρκον. Τόση μικρότητα στον Σταυρόν, τον σωτήρα μας! Και βρίζουν οι πουλημένοι εις τους ξένους και τους παπάδες μας, τους ζυγίζουν άνατρους και απόλεμους. Εμείς τους παπάδες τους είχαμε μαζί μας εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνον δια να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνι, πολεμώντας σαν λιοντάρια.
            Ντροπή Έλληνες»!

            Πόσο αληθινά και επίκαιρα φαίνονται τα λόγια αυτού του αγνού πατριώτη και αγωνιστή της  ελευθερίας!


Πηγή: «Η Δράση μας» τ.517

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Κάνε μας δούλους Σου το ταχύτερο δυνατόν

Τι είναι ελευθερία, ποιος είναι τελικά ο δούλος και ποιος ο ελεύθερος δούλος Του Χριστού; Η μεγάλη είδηση που καθημερινά ευαγγελίζ...