Ανδρέας Γαλάνης
Επιχειρησιακός Ερευνητής
Προτάσεις για Αγροτική Μεταρρύθμιση
Τεχνικοοικονομική Στήριξη
1. Ο παραγωγός να είναι συμμέτοχος στην καθετοποίηση της παραγωγής. Η προστιθέμενη αξία από μεταποίηση και εμπορία ανήκει ΚΑΙ στον παραγωγό. Χωρίς την δική του παραγωγή δεν δημιουργείται προστιθέμενη αξία.
2. Μετατροπή των συνεταιρισμών σε καθετοποιημένες επιχειρήσεις, που θα διαθέτουν: α) εξειδικευμένα στελέχη (οικονομολόγους, γεωπόνους, κτηνιάτρους, κ.ά.) που θα καθοδηγούν τους αγρότες στην εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων, β) εξειδικευμένους managers για εξαγωγές πιστοποιημένων προϊόντων με σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ και γ) εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης στις αστικές ζώνες για προσφορά φθηνών ποιοτικών προϊόντων. Αναμόρφωση των καταστατικών ώστε να εγγυώνται δημοκρατικές διαδικασίες.
3. Ειδικά κίνητρα με προσανατολισμό των επιδοτήσεων και των δανείων σε πιστοποιημένες καθετοποιημένες επιχειρήσεις έτσι ώστε οι ομάδες παραγωγών να προωθήσουν σύγχρονα εταιρικά σχήματα για βιολογικά και πιστοποιημένα προϊόντα και να επωφεληθούν από την προστιθέμενη αξία. Παράλληλα οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς πρέπει να απεξαρτηθούν από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και να έχουν αξιοκρατικά κριτήρια και εξειδικευμένο προσωπικό.
4. Μεταφορά τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες αγρότες με εφαρμογές καινοτομίας, πιλοτικές καλλιέργειες, πειραματικούς αγρούς, θερμοκοιτίδες εκτροφών και καλλιεργειών, εκπαίδευση πάνω στο χώρο (on job training), διαδικασίες μαθητείας, επισκέψεις μελέτης (study visit) σε επιλεγμένες μονάδες, κ.ά.
5. Εφαρμογή της κυκλικής μετανάστευσης: Προσφορά εργασίας και εξειδίκευσης σε προσωρινούς μετανάστες από υπανάπτυκτες χώρες, (όπου ζουν με ένα Ευρώ το μήνα), με βάση πιστοποιημένα γραφεία διαχείρισης προσωπικού που θα διασφαλίζουν τις συνθήκες εργασίας και διαμονής. Υποχρεωτική επιστροφή των μεταναστών, μετά από 4 ή 5 έτη, στις χώρες προέλευσης. Τριπλό το όφελος: α) οι μετανάστες αποκτούν πολλαπλάσια εισοδήματα σε σχέση με αυτά στην χώρα τους, β) η χώρα προέλευσης ωφελείται από τα εμβάσματα των μεταναστών και την εξειδίκευση που αποκτούν για να στηρίξουν την ανοικοδόμηση της πατρίδας τους, γ) η χώρα υποδοχής ωφελείται από το φθηνό εργατικό δυναμικό και η οικονομία της γίνεται ανταγωνιστική. Η κυκλική μετανάστευση είναι ο μόνος τρόπος για τη μείωση των ανισοτήτων στον κόσμο. Εφαρμόζεται από ανταγωνίστριες χώρες με θεαματικά αποτελέσματα.
6. Δημιουργία ανεξάρτητου και ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων σε επίπεδο Περιφέρειας, στελεχωμένου με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό για τη διαμόρφωση συνολικής στρατηγικής (διαδημοτικής) που να υπερβαίνει τις μικροπολιτικές αντιπαλότητες των δημοτικών οργάνων. Ο φορέας αυτός πρέπει να έχει δικαίωμα στον έλεγχο της κατανάλωσης και της ρύπανσης. Ευρισκόμενος πιο κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων θα διαθέτει και την αναγκαία δανειοληπτική πιστότητα.
7. Δημιουργία Εθνικού Φορέα για διάσωση και ανάδειξη όλων των ελληνικών αυτόχθονων φυλών αγροτικών και άγριων ζώων, αντίστοιχου με αυτόν του ΕΘΙΑΓΕ για τις ελληνικές φυτικές ποικιλίες, προκειμένου να διαφυλαχθεί η πολύτιμη χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας και να προστατευθεί όλη η ποικιλία των οικοσυστημάτων. Οι αυτόχθονες φυλές, έχουν χαμηλό κόστος διαβίωσης, υψηλή προσαρμοστικότητα στο φυσικό περιβάλλον και αντοχή στις διάφορες ενδημούσες ασθένειες, ενώ είναι οι πλέον κατάλληλες για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
Προβολή και ενημέρωση
8. Ίδρυση αγροτικών σχολείων και ερευνητικών κέντρων. Προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης/κατάρτισης. Πρόσβαση στη γνώση χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Ιδιαίτερα η πανεπιστημιακή έρευνα πρέπει να δώσει έμφαση στον αγροτικό τομέα.
9. Σύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τους χώρους παραγωγής. Εξοικείωση των μαθητών με τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης & προώθησης των προϊόντων.
10. Δημιουργία Αγροτικών Βιοτεχνικών Πάρκων με πρότυπες βιοτεχνικές μονάδες από ελαιοτριβεία, τυροκομεία, οινοποιεία, σφαγείο, μελισσοκομικό εργαστήριο κ.ά. ώστε να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τη μεταποίηση βιολογικών και πιστοποιημένων προϊόντων.
11. Προβολή των τοπικών προϊόντων και του γαστρονομικού πολιτισμού κάθε περιοχής από ΜΜΜ, ΜΜΕ, infocenter, τοπικούς φορείς και πιστοποιημένα καταστήματα εστίασης.
12. Ανάδειξη του αγροτουρισμού ως πρωτεύοντος στοιχείου του θεματικού τουρισμού. (Π.χ. δρόμοι του κρασιού ή του λαδιού, ανάδειξη και αξιοποίηση μνημειακών ελαιοδέντρων κ.ά). Σύνδεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την παραγωγική και γαστρονομική μας παράδοση δημιουργώντας Μουσεία Αγροτικών Προϊόντων.
13. Δημιουργία κέντρων εμπορίου, πολιτισμού και αναψυχής σε κατάλληλα επιλεγμένα σημεία της ενδοχώρας έτσι ώστε η ποιότητα ζωής των κατοίκων της υπαίθρου να μην υπολείπεται της ποιότητας ζωής των αστικών κέντρων.
14. Καθιέρωση Ιστοσελίδας και Μηνιαίου Περιοδικού για κάθε κλάδο αγροτικών προϊόντων και μέσων παραγωγής με συγκριτικούς πίνακες με κάθε χαρακτηριστικό στοιχείο που μπορεί να διαθέτει ένα προϊόν. Π.χ. σύνθεση του προϊόντος και της συσκευασίας του, ιδιότητες (πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα), διακύμανση τιμών κ.ά. Επίσης αναλυτική καταγραφή για τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά σε κάθε κλάδο προϊόντων και μέσων παραγωγής (εισαγωγές, εξαγωγές, διασπορά και μεγέθη εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, πίνακες με τιμές παραγωγού, μεταποιητή και καταναλωτή, οικονομοτεχνικά θέματα, παρακολούθηση αγορών στις ανταγωνίστριες χώρες, κ.ά.). Υποχρεωτική έκδοση αυτών των περιοδικών και ενημέρωση των ιστοσελίδων από ομοσπονδίες και επιμελητήρια.
15. Δημιουργία Εθνικού Ιδρύματος Διατροφικής Αγωγής, στα πρότυπα παρόμοιων ιδρυμάτων ξένων χωρών, που θα διαμορφώσει διατροφικά πρότυπα αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα της Κρητικής διατροφής, (δεδομένου ότι ο όρος «Μεσογειακή διατροφή» είναι εντελώς λανθασμένος και εξυπηρετεί συμφέροντα διεθνών διατροφικών ομίλων). Επίσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη των παθήσεων διαμορφώνοντας εξειδικευμένες διατροφικές οδηγίες για κάθε περίπτωση.
Προώθηση Προϊόντων
16. Προώθηση πιστοποιημένων και βιολογικών προϊόντων σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα: παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ανώτερες και ανώτατες σχολές, ιδρύματα, οργανισμούς, ΔΕΚΟ, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά. Επίσης για κάθε δημόσια εκδήλωση οι παραπάνω υπηρεσίες να υποχρεούνται στην κατανάλωση τοπικών ποιοτικών προϊόντων και φαγητών από πιστοποιημένα καταστήματα εστίασης με παραδοσιακή τοπική κουζίνα. Παράλληλα να δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα σε ξενοδοχειακές μονάδες γι’ αυτά τα προϊόντα.
17. Δημιουργία εμπορικών επιμελητηρίων στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού ώστε να αναπτύξουν δίκτυα συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών της διασποράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις, χωρίς να υποτιμούμε επί μέρους προβλήματα κάθε κλάδου, θεωρούμε ότι αποτελούν προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την απογύμνωση της ενδοχώρας από το ενεργό δυναμικό της. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι η ΜΑΝΑ μας για την επιβίωσή μας. Τα οκτώ στα δέκα εργοστάσια στηρίζονται σε φυτικές και ζωϊκές ύλες. Λόγω των κλιματικών αλλαγών ο τομέας των τροφίμων και των πρώτων υλών θα αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση και εμείς έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να την αντιμετωπίσουμε.
τέλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου