Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΙΩΝ ΕΣΠΕΡΑΣ

ΟΧΙ ΑΚΑΡΠΟΙ


Πολλά γεγονότα της Αγ. Γραφής σημαίνουν παραβολικά πολλά πράγματα, όπως και πολλές παραβολές σημαίνουν σημαντικά γεγονότα.

Προ ολίγου ακούσαμε το γεγονός της συκιάς που ξεράθηκε. Αυτό σημαίνει πολλά. Ο Χριστός βρέθηκε μπροστά σε μια συκιά που παρά την πολλή καλλιέργεια του κηπουρού της έμεινε άκαρπη. Γι’ αυτό και ο Χριστός την ξέρανε για να μην πιάνει τον τόπο.

Με το γεγονός αυτό ήθελε να δείξει μια μεγάλη αλήθεια. Ότι, όποιος άνθρωπος ή λαός δεν είναι καρποφόρος, παρά τις προσπάθειες του Θεού για την καρποφορία του, τον καταργεί, τον ξεραίνει, τον αφανίζει. Το γεγονός αυτό αρχικά αναφέρεται στον ισραηλιτικό λαό, που παρά τις προσπάθειες του Θεού έμενε άκαρπος. Γι’ αυτό τον κατάργησε από περιούσιο λαό Του. Αυτό ισχύει για όλη την ανθρωπότητα και για τον καθένα μας χωριστά. Όποιος δεν φέρνει καρπούς και έχει μόνο φύλλα, δηλ. μόνο λόγια και φαρισαϊκούς τύπους, αυτόν ο Θεός τον καταργεί.

Ο Χριστός δεν έκανε τίποτε, χωρίς να έχει άπειρη σημασία. Γι’ αυτό η Εκκλησία μας το γεγονός της συκιάς που ξεράθηκε το τοποθέτησε στην αρχή της Μ. Εβδομάδος, για να μας υπενθυμίσει τα έργα της αγάπης, της δικαιοσύνης, της θυσίας, της μετάνοιας, της αγιότητας.

Αυτά τα έργα περιμένει ο Θεός από μας. Εάν του τα προσφέρουμε όχι μόνον δεν θα μας ξεριζώσει, αλλά θα μας μεταφυτεύσει στην αιωνιότητα, όπου θα ευφραινόμαστε μαζί Του.


π.Γ.Στ.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλή μεγάλη εβδομάδα ενορίτες της Αγίας Βαρβάρας.
Σικάγο.