Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Κύριε και Δέπσοτα της ζωής μου...

Κύριε κα Δέσποτα τς ζως μου, πνεμα ργίας, περιεργείας, φιλαρχίας κα ργολογίας μή μοι δς.

Πνεμα δ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, πομονς κα αγάπης, χάρισαί μοι τ σ δούλ.

Ναί, Κύριε Βασιλε, δώρησαί μοι το ρν τ μ πταίσματα, κα μ κατακρίνειν τν δελφόν μου, τι ελογητς ε, ες τος αἰῶνας τν αώνων. μήν.



Η Σωφροσύνη


Σωφροσύνη! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει και ενεργεί το καλό ή αλλιώς το θέλημα του Θεού. Η τήρηση των εντολών του Θεού είναι το μέτρο εκείνο που μας κάνει «σώφρονες» δηλαδή σοφούς και μας παρέχει την προστασία και την χάρη του Θεού.


Η Ταπεινοφροσύνη


Ο πρώτος και υπέροχος καρπός της σωφροσύνης είναι η ταπεινοφροσύνη! Αυτή η ύψιστη αρετή είναι εκείνη που μας ανοίγει την πόρτα του Παραδείσου. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός αν και Θεός υπήρξε και θα είναι ο πιο ταπεινός άνθρωπος σε όλη την ανθρωπότητα. Ο άνθρωπος έχασε τον Παράδεισο λόγω της υπερηφανείας του και μόνο με την ταπεινοφροσύνη μπορεί να τον ξανακερδίσει.


Η Υπομονή

Μετά τη σωφροσύνη και την ταπεινοφροσύνη, κατά φυσικό τρόπο ακολουθεί η υπομονή. Ο άνθρωπος ιδιαίτερα σήμερα είναι ανυπόμονος αδιαφορώντας τις περισσότερες φορές για τις ανάγκες των άλλων προκειμένου να καλύψει εδώ και τώρα τις δικές του ανάγκες. Ο ταπεινός αντίθετα άνθρωπος έχει υπομονή και δεν απογοητεύεται με τις δυσκολίες της ζωής αλλά εμπιστεύεται υπομονετικά τον Θεό και αφήνει την πορεία της ζωής του σε Εκείνον. Όσο πιο κοντά ερχόμαστε στο Θεό τόσο περισσότερο υπομονετικοί γινόμαστε.


Η Αγάπη

Τέλος, το αποκορύφωμα και ο καρπός όλων των αρετών είναι η αγάπη. Η αγάπη είναι δώρο Θεού που δίνεται στους ταπεινούς ανθρώπους που έχουν σύνεση και υπομονή. Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη αρετή όλων γιατί είναι η μόνη περιουσία που θα πάρουμε μαζί μας όταν θα φύγουμε από αυτόν κόσμο. Είναι πολυτιμότερη από κάθε αρετή γιατί δίχως αυτή ούτε η ελεημοσύνη ούτε νηστεία ούτε η προσευχή έχει αξία για τον Θεό.


Συμπερασματικά…

Ο αιώνιος εχθρός μας είναι η υπερηφάνεια. Ο διάβολος λόγω της υπερηφάνειάς του εξέπεσε και οδήγησε με δόλο και τον άνθρωπο σε αυτή την πτώση. Όσο υπερήφανοι είμαστε μοιάζουμε με τον διάβολο, ενώ, αντίθετα, όσο ταπεινοί είμαστε μοιάζουμε με τον Θεό. Η αργία, η περιέργεια, η φιλαρχία και η αργολογία μας κάνουν περισσότερο υπερήφανους και πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτές τις διαθέσεις της καρδιάς μας.

Ας προσευχηθούμε στον Θεό να βλέπουμε τα δικά μας σφάλματα και όχι τα σφάλματα του αδελφού μας και ας μην τον κατακρίνουμε αλλά με σωφροσύνη, ταπεινοφροσύνη υπομονή και αγάπη να περιμένουμε την επιστροφή του στον Επουράνιο Πατέρα μας.


http://www.scribd.com


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστουμε πολυ ωραιο...ειδικα στην ταπεινωση το σημειο που λεγει οτι ο Ιησους ηταν ο οιο ταπεινος ανθρωπος πανω στη γη..ας μας χαρισει λιγη..