Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Κύριε και Δέπσοτα της ζωής μου...

Κύριε κα Δέσποτα τς ζως μου, πνεμα ργίας, περιεργείας, φιλαρχίας κα ργολογίας μή μοι δς.

Πνεμα δ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, πομονς κα αγάπης, χάρισαί μοι τ σ δούλ.

Ναί, Κύριε Βασιλε, δώρησαί μοι το ρν τ μ πταίσματα, κα μ κατακρίνειν τν δελφόν μου, τι ελογητς ε, ες τος αἰῶνας τν αώνων. μήν.


Η περιέργεια


Περιέργεια είναι αδιάκριτη και επίμονη απασχόληση με τις υποθέσεις των άλλων, χωρίς να ενδιαφερόμαστε πραγματικά γι’ αυτούς.

φιλαρχία

Η αργία και η λιποψυχία γεμίζουν την ψυχή με τον πόθο της φιλαρχίας (φίλος της εξουσίας και των πρωτείων). Ο άνθρωπος προσπαθεί με το να πρωτεύει και να ηγείται να μειώσει την απογοήτευση που του δημιουργούν η αργία και η λιποψυχία. Η παρηγοριά αυτή όμως δεν τον γεμίζει χαρά αλλά αντίθετα τον κάνει εγωιστή, αυταρχικό και ακοινώνητο.

ργολογία

Το χάρισμα του λόγου ο Θεός το έχει δώσει μόνον στον άνθρωπο και είναι πράγματι η «σφραγίδα» του Θεού μια που και ο ίδιος ο Θεός αποκαλύφθηκε στους ανθρώπους σαν Λόγος. Το Θείο όμως αυτό δώρο μπορεί να αποτελέσει καταστροφή για τον άνθρωπο όταν τον χρησιμοποιεί άκοπα ή ακόμα χειρότερα όταν με αυτόν κακολογεί ή συκοφαντεί τον αδελφό του ή ψεύδεται. Ο λαός λέει «η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει» για να εκφράσει αυτή την αρνητική πλευρά που μπορεί να λάβει αυτό το Θείο δώρο.


scribd.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: