Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Γ’ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ


«Χαῖρε κυοφοροῦσα ὁδηγόν πλανωμένοις,

Χαῖρε ἀπογεννῶσα λυτρωτήν αἰχμαλώτοις».


Τίποτε δεν έλλειψε πιο πολύ από τον κόσμο, όσο η αλήθεια και η ελευθερία. Γι’ αυτέ έχουν γραφτεί και γράφονται πολλά βιβλία. Γι’ αυτές γίνονται έρευνες ασταμάτητα. Έχουν χυθεί και χύνονται ποτάμια αίματος. Και γι’ αυτές διψάει συνεχώς ο άνθρωπος. Χωρίς αλήθεια και ελευθερία δεν έχει λόγο ύπαρξης μέσα στην ιστορία.

Μόνον ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη της αλήθειας και της ελευθερίας, γιατί μόνο ο άνθρωπος σκέπτεται και έχει συνείδηση της ύπαρξής του.

Με την αλήθεια ελευθερώνεται από τις πλάνες. Με την ελευθερία ζει αληθινά τη ζωή του. Χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει αλήθεια και χωρίς αλήθεια δεν υπάρχει ελευθερία. Βέβαια και τα δύο είναι σχετικά εδώ στη γη. Τα βλέπουμε « εν αινίγματι» μέσα από τη φθορά και το θάνατο. Ο Απ. Παύλος που ανέβηκε μέχρι τρίτου ουρανού, δεν μπόρεσε να μας εκφράσει ό,τι είδε. Τα λόγια δεν μπορούν να δώσουν την πραγματική εικόνα της αιωνιότητος. Η άλλη ζωή είναι άρρητη. Εκεί υπάρχει όλη η αλήθεια και η ελευθερία.

Τα διάφορα συστήματα που βεβηλώνουν την αλήθεια και αφαιρούν την ελευθερία διαπράττουν τρομερό έγκλημα! Αυτό κάνουν οι δημαγωγοί και οι φθηνοί ηθικολόγοι. Οι υποκριτές Φαρισσαίοι. ‘Όλοι οι διαστροφείς όλων των τύπων.

Γι’ αυτό ο ιερός υμνογράφος αισθάνεται μεγάλη χαρά και την εκφράζει προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που γέννησε τον εκφραστή και οδηγό της αλήθειας και της ελευθερίας. « Χαίρε κυοφορούσα οδηγόν πλανωμένοις, χαίρε απογεννώσα λυτρωτήν αιχμαλώτοις».

Ο οδηγός της αλήθειας και ο ελευθερωτής της αιχμαλωσίας μας ήρθε. Είναι ο Ιησούς Χριστός και μας αναμένει να Τον προσεγγίσουμε για να μας φωτίσει με την αλήθειά Του και να μας ελευθερώσει με τη χάρη Του.

Θα κάνουμε το βήμα αυτό ;


π.Γ.Στ.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μας αρέσουν αυτά τα σύντομα και περιεκτικά μηνύματα στους χαιρετισμούς.
Τους ακούμε να ψάλλονται στην εκκλησία, αλλάμερικές φορές δεν πολυκαταλαβαίνουμε τα μηνύματα.