Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ, π.Γ.Στ.




« Ὥρα ἡμᾶς ἤδη ἐξ ὕπνου ἐγερθεῖναι»
( Ρωμ. 13, 11)

Κάθε χρόνο-συνήθως μέσα στο μήνα Φεβρουάριο αρχίζει στην Εκκλησία μας μια μεγάλη πνευματική περίοδος, που διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες και ονομάζεται Τριώδιο. Αρχίζει την Κυριακή του ΤΕΛΏΝΟΥ και ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ και ολοκληρώνεται το Μέγα Σάββατο. Έχει ως σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη προπαρασκευή των χριστιανών για τον εορτασμό του Πάσχα.
          Η περίοδος του Τριωδίου έλαβε το όνομα της από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, με τους εμπνευσμένους ύμνους των εβδομήκοντα πιο κατανυκτικών ημερών του χρόνου. Και το βιβλίο αυτό πήρε το όνομα του από τους κανόνες που ψάλλονται στον Όρθρο της κάθε μέρας.
          Το βιβλίο αυτό ονομάζεται «κατανυκτικό Τριώδιον», γιατί περισσότερο απ’ όλα τα βιβλία οδηγεί τις πονεμένες ψυχές των πιστών στην κατάνυξη. Με τους γλυκύτατους ύμνους του παίρνει την πέτρινη και σκληρή καρδιά μας, που είναι κατάμαυρή από τα στίγματα των αμαρτιών μας και τη φέρνει στη συντριβή, στο στεναγμό, στα δάκρυα της μετανοίας, κι’ έτσι την προετοιμάζει να γιορτάσει το «σταυρώσιμον» και «αναστάσιμον» Πάσχα»( Π.Β.ΠΑΣΧΟΥ).
          Η Εκκλησία σαν στοργική μάννα και άριστη παιδαγωγός χειραγωγεί τον καθένα μας σε μυστική βίωση της ερημικής δοκιμασίας του Χριστού και στον επαναπροσδιορισμό των αληθινών συντεταγμένων της πνευματικής ζωής.
          Οι δρόμοι αυτοί είναι:
-              Η λατρεία και η προσευχή
-              Η μετάνοια
-              Η νηστεία
-              Η φιλανθρωπία.
     Φυσικά τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να μας συνοδεύουν σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κι’ όχι μόνον την Σαρακοστή. Αλλά όλα τα παραπάνω γίνονται εντονώτερα τις ημέρες αυτές, γιατί «η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής, ως χρόνος προετοιμασίας της κορυφαίας εορτής του Πάσχα προϋποθέτει εντονώτερη προσπάθεια, θερμότερο ζήλο και μεθοδικότερο αγώνα».
     Πράγματι! Αληθινή όαση μέσα στην έρημο της πολυτάραχης ζωής μας είναι η περίοδος του Τριωδίου. Η ψυχή του ανθρώπου διψάει την παρουσία του Θεού, γιατί τόσο καιρό μέσα στους τόσους περισπασμούς πολύ εύκολα λησμονεί το Θεό και το νόμο Του.
     Τώρα είναι η περίοδος που πρέπει να ξεδιψάσει. Να βρούμε τον εαυτό μας, να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση μας, να συνέλθουμε, να μετανοήσουμε ειλικρινά και να προσευχηθούμε, τελικά για να λάβουμε το έλεος και τη συγχώρηση.
      Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει ο Θεός στο μέλλον. Τώρα όμως που μας παρουσιάζεται η ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί. Είναι ανάγκη να την αξιοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα, θεάρεστα και σωτήρια.
     Καλό Τριώδιο.
                                                                                                                    Πρωτ.Γερ.Στανίτσας     
                                                                                                                       
    

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό.