Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΔΙΔΑΧΗ ΠΕΡΙ ΓΑΜΟΥ, π.Επιφ.Θεοδωρόπουλος


          Τι είναι τα μυστήρια; Είναι ιερές πράξεις, με τις οποίες εμποτίζεται κάποιο κομμάτι του υλικού κόσμου με τη Θ. Χάρη και χωρίς να χάσει την υλική του διάσταση και υφή ούτε τις ιδιότητες του, καθίσταται αγιαστικό μέσο για τον άνθρωπο, φορέας των ενεργειών του Αγ. Πνεύματος.
          Τι είναι ειδικότερα ο χριστιανικός Γάμος;
          Από υλικής ενστικτώδους δηλ. απόψεως δεν διαφέρει καθόλου από τον γάμο των άθεων ή των μη χριστιανών. Για όποιους λόγους προσέρχονται στο γάμο όλοι οι άνθρωποι, για τους ίδιους λόγους έρχονται « εις γάμου κοινωνίαν» και οι μη χριστιανοί. Οι λόγοι αυτοί αναφέρονται σε τρείς παρορμήσεις που υπάρχουν στον άνθρωπο: στην απαίτηση  ικανοποιήσεως της σαρκός, στην ανάγκη της συντροφικότητος και στην επιθυμία αποκτήσεως απογόνων. Έρχεται τώρα η Εκκλησία και ευλογεί με το μυστήριο του Γάμου την ένωση των τέκνων της. Δεν αλλάζει βέβαια τίποτε από το φυσικό, ενστικτώδες, παρορμητικό υπόβαθρο του, την εξαγιάζει όμως, την εντάσσει δηλ, μέσα στα πλαίσια της εν Χριστώ ζωή των συζύγων, η οποία δεν είναι παρά μία πορεία προς την σωτηρία και τον αγιασμό.
          Φυσικά ένας εξαγιασμένος γάμος  πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την καθαρότητα από κάθε μολυσμό, που, παρά την εντολή του Θεού και κατά συνέπεια παρά τη φυσική του τάξη, μπορεί να παρεισφρήσει στις σχέσεις των συζύγων.
          Οι σύζυγοι πάντως επ’ ουδενί λόγο, ούτε ακόμη εξ αιτίας του γάμου των, απαλλάσσονται από το καθήκον της συνεχούς προόδου σε καθαρότητα ψυχής και σώματος και σε αγιασμό. Το ότι μια τέτοια αγωνιζομένη συζυγία αποτελεί το ιδανικότερο έδαφος για να καλλιεργεί κατά Χριστόν η Εκκλησία τα νέα μέλη της, τα παιδιά, είναι προφανές. Δεν παύει όμως κύριος στόχος της Εκκλησίας, που ευλογεί το γάμο, να είναι ο αγιασμός των συζύγων.

          ( Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, «ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ» )

π.Γ.Στ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

NΕΑ ΣΕΛΙΔΑ
niksotiropoulos.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον το Κείμενο.