Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΛΟΥΚΑ Ευαγγέλιο : 8,3-15



Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
( Εν ολίγοις)

       Η σημερινή παραβολή του σπορέα διαβάζεται στις αρχές Οκτωβρίου δηλ. στη αρχή του κηρυκτικού και κατηχητικού έργου της Εκκλησίας. Μέσα απ’ αυτή η Εκκλησία μας προβάλλει το έργο του σπορέα- Χριστού και την έναρξη της περιόδου του έργου της σποράς και της καλλιέργειας των πιστών. Επί πλέον υπενθυμίζει στους πιστούς και την ευθύνη και την ανάγκη της καρποφορίας, που είναι το αποτέλεσμα του κηρυκτικού και αγιαστικού έργου.
     Αλλά αν είναι επιτακτικό το έργο της Εκκλησίας και των ποιμένων της να κηρύττουν το ευαγγέλιο, μεγάλη είναι και η ευθύνη των χριστιανών που ακούνε το θείο κήρυγμα. Το έργο του ιεροκήρυκα  έχει πολλές ομοιότητες με το έργο του γεωργού που σπέρνει τον αγρό του, αλλά και η έκβαση της σποράς του θείου λόγου έχει πολλές ομοιότητες με την τύχη του σπόρου του γεωργού ανάλογα με την ποιότητα της γης στην οποία σπέρνεται ο σπόρος.
       Ο Χριστός με την εξήγηση που δίνει στην παραβολή του σπορέα διδασκόμαστε ταυτόχρονα και τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε απέναντι στο θείο λόγο. Όποιος αθετεί  ή περιφρονεί το λόγο που κηρύττει η Εκκλησία δεν αθετεί το ανθρώπινο λόγο. Γιατί ο κήρυκας του ευαγγελίου δεν κηρύττει δικές του αλήθειες  και ακόμη ο λόγος του είναι ανθρώπινος και ανθρώπινη σοφία. Ο ιερός διδάσκαλος είναι υπηρετικό όργανο του Θεού, « ο ακούων υμών εμού ακούει», και ο λόγος του  είναι αποκαλυπτικός λόγος του Αγίου Πνεύματος. Όποιοι αθετούν το λόγο της Εκκλησίας, αυτόν τον περιφρονημένο λόγο θα τον συναντήσουν ως κριτή και σ’ αυτόν θα λογοδοτήσουμε κάποια μέρα. « Ο αθετών εμέ και μη λαμβάνων τα ρήματα μου έχει τον κρίνοντα αυτόν. Ο λόγος ον ελάλησα  εκείνος κρινεί αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα».
      Ήδη άρχισε το νέο φυσικό έτος. Οι γεωργοί ετοίμασαν τους σπόρους  και άρχισε η σπορά των αγρών. Οι σπόροι σκεπάσθηκαν με το χώμα. Θα έρθει ο χειμώνας, τα χιόνια, οι πάγοι, και ο σπόρος μυστικά και αθόρυβα θα κάνει το έργο του. Θα καρποφορεί «εν υπομονή».
       Αλλά άρχισε και το εκκλησιαστικό έτος και οι γεωργοί- ποιμένες της Εκκλησίας βγαίνουν κι  αυτοί για τη σπορά του θ. λόγου. Με την γιορτή των αγ. Πατέρων που και αυτοί υπήρξαν καλοί σπορείς του θ. λόγου, διαβάζεται η σημερινή παραβολή σαν ένα σύνθημα με την έναρξη του διδακτικού έργου της Εκκλησίας.
    Η παραβολή αυτή αποτελεί ένα αφυπνιστικό προσκλητήριο για αυτοέλεγχο, αυτοκριτική και αυτογνωσία. Ενώ είμαστε έτοιμοι να διαπιστώσουμε, ότι ο χριστιανισμός απέτυχε και ρίχνουμε ευθύνες στους εργάτες του ευαγγελίου, η παραβολή εφιστά την προσοχή μας στο έδαφος που εκπροσωπεί ο καθένας μας για το σπόρο του θ. λόγου. Πέρα απ’ αυτή την αυτοεξέταση μας δίνεται κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι παρά τη φανερή αποτυχία ο λόγος του Θεού τελικά θα καρποφορεί με εκπληκτικό και θαυμαστό τρόπο αποδίδοντας καρπό εκατονταπλασίονα

            π.γ. στ.   

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους που δεν έχουν ακούσει για το ευαγγέλιο του Χριστού.Μεγάλη ευθύνη.