Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Οι προσπάθειες του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (γ')


Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για τα κόμματα στην Ελλάδα!
Απόσπασμα από αυτή του την ενέργεια παραθέτουμε παρακάτω.

Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή
16 εκλογική περίοδος

Αίτημα
των βουλευτών: Ulla Jelpke, Wolfgang Neskovic, Paul Schäfer, Sevim Dagdelen, Heike Hänsel, Jan Korte, Kersten Naumann, Norman Paech, Petra Pau
και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Θέμα: Απόσυρση της αγωγής εναντίον της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο και αποζημιώσεις για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού στην Ιταλία και την Ελλάδα
Η Γερμανική Κυβέρνηση οφείλει να αποφασίσει:

Ι. Η Γερμανική Κυβέρνηση διαπιστώνει:
1. Ο γερμανικός στρατός και τα τάγματα εφόδου SS έχουν διαπράξει κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στην Ιταλία αποτρόπαια εγκλήματα. Προ πάντων μετά την πτώση του Μουσολίνι και την αποχώρηση της Ιταλίας από τη συμμαχία με τη εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία το Σεπτέμβριο του 1943 διαπράχτηκαν απειράριθμα εγκλήματα του γερμανικού στρατού εναντίον του άμαχου πληθυσμού.
2. Η Γερμανική Κυβέρνηση πρέπει γι’ αυτά τα απάνθρωπα εγκλήματα να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν υπήρξε ως τώρα επαρκής ανταπόκριση. Απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν την τρομοκρατία των Εθνικοσοσιαλιστών περιορίστηκε η Ομοσπονδιακή Γερμανία μόνο σε συμβολικές χειρονομίες.
3. Εξαιτίας της μη πληρωμής αποζημιώσεων προσέφυγαν οι επιζώντες ή οι συγγενείς τους στο πρόσφατο παρελθόν, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, στα ιταλικά δικαστήρια. Μερικές απ’ αυτές τις προσφυγές δικαιώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, το Corte di Cassazione. Τελικά καταδικάστηκε η Ομοσπονδιακή Γερμανία τον Οκτώβριο του 2009 να δικαστήρια. Στην περίπτωση αυτή ανήκουν και οι δικαστικές αποφάσεις για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου από τα SS, των οποίων οι συγγενείς απαιτούν την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που τους δικαίωσε.
4. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αρνήθηκε σε όλες αυτές τις δικαστικές πληρώσει ένα εκατομμύριο Ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων που εκτελέστηκαν το καλοκαίρι του 1944 στο χωριό Civitella από Μεραρχία του γερμανικού στρατού «Hermann Göring». 50 ακόμη προσφυγές εκκρεμούν στα ιταλικά αποφάσεις να προβεί στην αποζημίωση των θυμάτων των SS. Δεν είναι ακόμη διατεθειμένη να αναγνωρίσει την απόφαση του ανωτάτου ιταλικού δικαστηρίου. Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου Corte di Cassazione (Corte Suprema di Cassazione) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν αναγνωρίζει την ετεροδικία , που προβάλλει η Γερμανική Κυβέρνηση, αρνούμενη να αναγνωρίσει την απόφαση του ιταλικού δικαστήριο και να την εφαρμόσει.
5. Αντί να πληρώσει αποζημίωση σ’ αυτούς τους ανθρώπους, υποβάλλει η Γερμανική Κυβέρνηση αγωγή εναντίον της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη. Αυτή η αγωγή υποβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2008 με την υποβολή ενός δικαιολογητικού. Η Γερμανική Κυβέρνηση επιδιώκει να αναγνωρίσει το Διεθνές Δικαστήριο, ότι το ιταλικό δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του το δικαίωμα της ετεροδικίας του γερμανικού κράτους.

ΙΙ. Η Γερμανική Βουλή απαιτεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας:
1. Να αποσύρει την αγωγή κατά της Ιταλικής Δημοκρατίας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
2. Να αναγνωρίσει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ιταλικού Δικαστηρίου
3. Να πληρώσει χωρίς χρονοτριβές τα ποσά των αποζημιώσεων που αποφάσισαν τα ιταλικά δικαστήρια στα θύματα των Ναζί ή τους συγγενείς τους
4. Να αναγνωρίσει τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για την περίπτωση του «Διστόμου» και να πληρώσει τις αποφασισθείσες αποζημιώσεις
(Μετάφραση Δαμιανού Βασιλειάδη)
Το ανωτέρω αίτημα του κόμματος η ΑΡΙΣΤΕΡΑ στη Γερμανική Βουλή συνοδεύεται και από ένα υπόμνημα δύο σελίδων που αναλύει τους λόγους για την υποβολή του αιτήματος. Η σημασία αυτής της συμπαράστασης μπορεί να γίνει συνειδητή, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το κόμμα Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ αντιπροσωπεύει ένα 12% περίπου του εκλογικού σώματος στη Γερμανία.
Πριν από την ενέργεια αυτή στη Γερμανική Βουλή προηγήθηκαν δύο φορές επερωτήσεις του συγκεκριμένου κόμματος στη Γερμανική Βουλή, Η μία στις 14.1.2009. Την επερώτηση υπέβαλαν οι βουλευτές Ulla Jlpke, Monika Knoche, Dr Norman Paech, Paul Schäfer (Köln) και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα. Στο αιτιολογικό της επερώτησης απάντησε με πολυσέλιδη απάντηση η Γερμανική Κυβέρνηση. Η μετάφραση αυτών των κειμένων για ευνόητους λόγους δεν είναι δυνατή. Μεταφράσαμε τα σημαντικά και καίρια αποσπάσματα.
Εκτός αυτού το Εθνικό Συμβούλιο δημιούργησε ένα δίκτυο από Γερμανούς προοδευτικούς πολίτες σ’ όλη τη Γερμανία που μας συμπαραστέκονται στα δίκαια αιτήματά μας.

H απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης

Μετάφραση
Ο κοινοβουλευτικός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στέφεν Κάμπετερ (Steffen Kampeter) προς την τη βουλευτή Γκεζίνε Λετς (Gesine Letzsch, H ΑΡΙΣΤΕΡΑ)

Αξιότιμη κ. συνάδελφε,
Απαντώ ως εξής:
Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή των 66 Ελλήνων Αντιστασιακών δεν προβλέπεται.
Η απαίτηση για την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου των 3,5. δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα, είναι γνωστή στη γερμανική κυβέρνηση. Στην Ελλάδα έχουν κατά καιρούς γίνει αναφορές για τέτοιες απαιτήσεις, που έχουν ως αντικείμενο το ανοιχτό θέμα του ποσού που προέρχεται από την μετατροπή του και κοστολόγηση του μετά την επιβολή ενός σχετικού τόκου. Αυτό το αίτημα δεν αναγνωρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η απαίτηση για την αποζημίωση στο ποσό των 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν ανακινήθηκε έως τώρα από πουθενά και δεν είναι γνωστή στη γερμανική κυβέρνηση.

Όσον αφορά το νομικό θέμα σχετικά με τις συνέπειες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και της κατοχής στην Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση έχει πάρει σαφή θέση κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο της γερμανικής βουλής.
Σας παραπέμπω συνεπώς στα έγγραφα με αριθμό 16/1634 και 16/10026.

τέλος


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φέρτε τα λεφτά πίσω...