Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Επιλογές και συνέπειες, Χρυσαλλίς


Επιλογές       

Ως ενήλικες, κάνουμε επιλογές στη ζωή μας σε καθημερινή βάση. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας. Οι επιλογές μας συνήθως βασίζονται στα αποτελέσματα ή τις συνέπειες που αναμένουμε. Μαθαίνουμε από τις: επιλογές μας. Αν επιλέξουμε να μη ντυθούμε ζεστά το χειμώνα, πιθανόν να κρυώσουμε. Αν δεν μας αρέσει να κρυώνουμε, την επόμενη φορά θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα φύγουμε από το σπίτι χωρίς να ντυθούμε ζεστά.
Όταν χρησιμοποιείτε τις «επιλογές και συνέπειες» πρέπει πρώτα το παιδί σας να μάθει  για τις επιλογές που έχει και μετά για τις συνέπειες κάθε επιλογής. Ακολου­θούν ορισμένα παραδείγματα:
«Παιδιά, ή θα παίξετε καλά μαζί και θα μοιραστείτε τα παιχνίδια σας, ή θα απομακρυνθείτε και οι δυο.»
«Μαρία, περιμένω να φας το φαγητό σον. Αν συνεχίσεις να φέρεσαι ανόητα, θα πρέπει να φύγεις από το τραπέζι. Εσύ αποφασίζεις!»

Διδάσκοντας μέσα από τις Επιλογές και Συνέπειες

Αν οι γονείς χρησιμοποιούν λογικές συνέπειες που είναι δυσάρεστες, το παιδί μαθαίνει, για παράδειγμα, ότι το να γυρίσει σπίτι αργότερα από τον συμφωνηθέντα χρόνο σημαίνει πως θα μείνει μέσα το επόμενο βράδυ ή το επόμενο Σαββατοκύ­ριακο. Με αυτές τις συνέπειες, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να επαναληφθεί η ίδια συμπεριφορά την επόμενη φορά.
Αν υποσχεθείτε, καλύτερα να τηρήσετε την υπόσχεση
Για να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους, θα πρέπει να υπάρξουν οι αναμενόμενες συνέπειες αφού έχει επιδειχθεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αν οι συνέπειες εφαρμόζονται τυχαία ή και καθόλου, τα παιδιά βρί­σκονται σε σύγχυση και δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Η συνέπεια για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά τους πρέπει να ακολουθεί κάθε φορά που επιδεικνύεται η ανάρμοστη συμπεριφορά.

Χρυσαλλίς

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μας είχε λείψει και η ωραία ματιά της Χρυσαλλίδος. Τα ωραία παιδαγωγικά θέματα τα χρειαζόμαστε.
Περιμένουμε και άλλα.