Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ


π. Γ. Μεταλληνός

          « Η Εκκλησία έχει τη δύναμη- εγγυημένη από την πιστότητα στην πατερική της παράδοση- να αποτρέψει την αλλοτρίωση του έθνους και την υπαρκτική διάλυση του μέσα στην ευρωπαϊκή ανάκραση των εθνικών συνόλων, σ’ έναν πολιτισμό δηλ. ριζικά διαφοροποιημένο από την ρωμαίϊκη- ελληνορθόδοξη – παράδοση, που όχι μόνο νοηματοδοτεί διαφορότροπα την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά και απομακρύνει από τον απόλυτο στόχο της ορθόδοξης παράδοσης του Χριστιανικού Ελληνισμού, τη σωτηρία, θέωση.
          Προσωπική μας βεβαιότατα είναι ότι σύντομα η Εκκλησία θα κληθεί όσο και αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, τη στιγμή αυτή, να αναλάβει( πνευματικά) εθναρχική αποστολή και παρουσία. Είναι πλέον φανερό ότι γι’ αυτή την αποστολή ετοιμάζει η Πρόνοια του Θεού την Ελλαδική, αλλά και την σύνολη, την Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι τυχόν απόσπαση του ΄Εθνους από το χώρο εκείνο, που αναδείχθηκε ιστορικά σε « περιέχον» σύνολη την ιστορική ύπαρξη του και παραμένει πάντα πηγή ενδυναμώσεως και ανανεώσεως του, είναι ο προσφερόμενος « χωρισμός» του έθνους από την  ελληνορθόδοξη ταυτότητα». 

( ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ,Μάρτιος 2011, )

π.Γ.Στ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η επιλογή του κειμένου.
Η φωνή του παπα-Γιώργη πρέπει να ακούγεται πιο συχνά. Δυστυχώς τώρα τελευταία έχει χαθεί.

Ὁ ἀποχαιρετισμός

«Ἡ τελετὴ τοῦ ἀποχαιρετισμοῦ» εἶναι ὁ τίτλος βιβλίου, ποὺ ἀναφέρεται στὰ τελευταῖα χρόνια ζωῆς καὶ «προσφορᾶς» ἑνὸς σύγχρονου ὑπαρξιστῆ...