Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Αποφάσεις "φωτιά" του ΕΔΑΔ φέρνουν νέα δεδομένα για τα Βαρώσια


Νέα δεδομένα στο θέμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, μετά την απόρριψη εφέσεων της Τουρκίας σε αποφάσεις για αποζημιώσεις σε ε/κ και ειδικά για την περίπτωση του κ. Λόρδου.
Αίσθηση προκαλεί η πολιτική τοποθέτηση της τ/κ εφημερίδας Κίπρισλι ότι η τ/κ πλευρά τώρα θα καταλάβει πόσο λανθασμένο είναι το γεγονός ότι δεν άνοιξε τα Βαρώσια για εγκατάσταση.
Στις 11 Απριλίου, το ΕΔΑΔ απέρριψε την έφεση της Τουρκίας για 15 περιπτώσεις αποζημιώσεων σε Ε/κ και επιδίκασε συνολικά 15εκ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν τελεσίδικα μέχρι τις 11 Ιουλίου. Εάν δεν καταβληθούν τότε υπάρχει τόκος 5% περίπου.
Όμως η μεγάλη ανατροπή μπορεί να γίνει με την απόρριψη της Έφεσης στην υπόθεση Λόρδου, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται 12 πρόσωπα. Και αυτό γιατί ενδεχόμενη απόρριψη της έφεσης της Τουρκίας μπορεί να φέρει αποζημιώσεις που να αγγίξουν τα 100εκ. ευρώ.
Μέχρι τις 11 Ιουλίου, θα πρέπει η δική μας πλευρά να βάλει τις αναθεωρημένες τιμές για τις περιουσίες του 1974 ώστε το ΕΔΑΔ να αποφασίσει για το ύψος των αποζημιώσεων.

Το πολιτικό κομμάτι στην υπόθεση Λόρδου
Η απόφαση για την υπόθεση Λόρδου θα είναι η τελευταία που θα λάβει το ΕΔΑΔ. Η αποζημίωση που θα αποφασίσει το ΕΔΑΔ θα έχει καθοριστική σημασία και ειδικό βάρος καθώς, όπως μας ανέφεραν νομικοί θα θωρακιστούν οι αξίες.
Έτσι, η επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων δεν θα μπορεί να εκδικάζει αποζημιώσεις "φτωχές" αλλά θα πρέπει να συνάδουν με αυτή του ΕΔΑΔ.
Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία τονίζουν ότι τα Βαρώσια αποτελούν μια διαφορετική περίπτωση σε σύγκριση με τις άλλες περιουσίες.
Αυτό θα προκαλέσει απρόβλεπτες εξελίξεις.
Η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ, όπως λένε, θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της "επιτροπής αποζημιώσεων" και απειλεί το "εσωτερικό δίκαιο" του ψευδοκράτους.
Η απόφαση αυτή μπορεί να φέρει δυσμενή αποτελέσματα, επειδή η επιτροπή αποζημιώσεων μπορεί να αμφισβητηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο'.
Με αυτή την απόφαση οι Ε/κ μπορεί να αποκτήσουν σημαντικά πλεονεκτήματα στις συνομιλίες, και προστίθεται ότι ''στο θέμα των Βαρωσίων τέθηκαν νέοι όροι που θα προκαλέσουν την έναρξη μιας διαφορετικής διαδικασίας.
Η τ/κ πλευρά, τώρα θα καταλάβει πόσο λανθασμένο είναι το γεγονός ότι δεν άνοιξε τα Βαρώσια για εγκατάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια: