Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Eξισλαμίζουν τα κατεχόμενα


ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Τα κατεχόμενα έχουν γεμίσει μνημεία που θυμίζουν τη βάρβαρη εισβολή. Τώρα άρχισαν να γεμίζουν και τζαμιά.
Ένα τεράστιο τζαμί κτίστηκε στην είσοδο της Κερύνειας, που με το μέγεθός του αλλάζει την οπτική όλης της περιοχής. Η θάλασσα, από το δρόμο που κατηφορίζει από τον Πενταδάκτυλο, φαίνεται με φόντο το τζαμί αυτό.
Πολιτική εκτουρκισμού και εξισλαμισμού των κατεχομένων ακολουθεί η Τουρκία, την ίδια ώρα που προσποιείται ότι εργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού.
Από το μέγεθος των τζαμιών που ανεγείρονται σε κάποιες περιοχές, φαίνεται και η πρόθεση επιστροφής ή όχι του εδάφους. Ενώ σε περιοχές που γειτνιάζουν στη γραμμή αντιπαράταξης δεν κτίζονται τζαμιά, αλλά χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας κάποιες από τις εκκλησίες, σε άλλες περιοχές κτίζονται τεράστια τζαμιά που δεσπόζουν του χώρου και επισκιάζουν όλη τη γύρω δόμηση.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι έχουν κτιστεί, όλα με έξοδα της Τουρκίας, μεγάλα τζαμιά στην Αμμόχωστο, τη Μόρφου, την Κερύνεια, το Λευκόνοικο και σε πολλές άλλες περιοχές. Την ίδια ώρα που στην κατεχόμενη περιοχή δεν υπάρχουν επαρκή σχολικά κτίρια, τα κονδύλια της Τουρκίας πηγαίνουν για την ανέγερση τζαμιών και τους μισθούς που δίνονται στους χότζες και τους άλλους απεσταλμένους της ισλαμικής κυβέρνησης της Άγκυρας.
Οι Τουρκοκύπριοι δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται απ' ό,τι γίνεται και απλώς παρατηρούν την Τουρκία να απλώνει τα πλοκάμια της και στην Κύπρο. Πέρα από τα μεγάλα αστικά και ημιαστικά κέντρα, τελευταία κτίζονται τζαμιά και σε μεγάλα χωριά, κάτι που δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να εμπεδώσει την παρουσία της μέσω του επιβλητικού όγκου των τεμένων αυτών.
Ο τουρκοκυπριακός Τύπος καταγράφει τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων σχετικά με το θέμα. Η τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουτζέν» αναφέρεται στην ανέγερση τζαμιού δίπλα στην ιστορική εκκλησία του χωριού Θέρμια και γράφει ότι οι σταυροί και οι ταφόπετρες του κοιμητηρίου μεταφέρθηκαν, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης του τζαμιού.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι εργασίες άρχισαν στις 22 Απριλίου, αλλά μετά από καταγγελία πολίτη, εκδόθηκε απόφαση του λεγόμενου δικαστηρίου Κερύνειας για αναστολή των εργασιών .
Η «Αφρίκα» αναφέρει ότι ενώ καταρρέουν σχολεία και νοσοκομεία στα κατεχόμενα, η ισλαμική κυβέρνηση της Άγκυρας παρουσιάζεται αποφασισμένη να γεμίσει την κατεχόμενη Κύπρο απ' άκρο σ' άκρο με τζαμιά.

Η «Χαβαντίς» δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης μεταξύ των κατοίκων της κατεχόμενης Λευκωσίας, σε σχέση με την ανέγερση μεγάλου τζαμιού στην καρδιά της πόλης και γράφει ότι το 48,7% απάντησαν ότι δεν συμφωνούν με την ανέγερση του τζαμιού, το 26,2% ότι συμφωνούν, ενώ 22,5% προτείνουν την ανέγερση του τζαμιού σε άλλο σημείο και όχι στην καρδιά της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Στην είσοδο της Κερύνειας
Ένα τεράστιο τζαμί κτίστηκε στην είσοδο της Κερύνειας, που με το μέγεθός του αλλάζει την οπτική όλης της περιοχής. Η θάλασσα, από το δρόμο που κατηφορίζει από τον Πενταδάκτυλο, φαίνεται με φόντο το τζαμί αυτό.
Την ίδια ώρα με την επιδρομή τζαμιών στα κατεχόμενα, οι εκκλησίες γίνονται θύματα νέου πλιάτσικου. Οι ελάχιστες καμπάνες που έχουν απομείνει σε καμπαναριά κλέβονται, για πωληθεί ο χαλκός και ο μπρούντζος τους.
Σταυροί σπάζονται και οι νεκροί ξεθάβονται, για να βρουν στις σιαγόνες τους χρυσά δόντια. Η κατεχόμενη περιοχή ομοιάζει με άντρο λιστών που δεν έχει κανόνες.
Στην Κώμη Κεπήρ, το Γερόλακκο και σε άλλες περιοχές, οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι των χωριών, για να σώσουν, όπως λένε, τις εκκλησίες, τις μετέτρεψαν σε αίθουσες χωρού. Άλλες εκκλησίες έγιναν στάνες, αποθήκες κι ό,τι φανταστεί κανείς. Τα αρχαία μνημεία καταπατώνται και ο τουρκισμός βάζει πόδι σε όλα τα ιερά και τα όσια της Κύπρου. Το ξερίζωμα των συμβόλων του ελληνικού πολιτισμού στα κατεχόμενα θα έπρεπε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε όλες τις πολιτικές επαφές της κυπριακής ηγεσίας. Αυτό δεν γίνεται, όμως, χάριν του καλού κλίματος των συνομιλιών. Μέχρι να τελεσφορήσει η διαδικασία αυτή δεν θα μείνει τίποτε όρθιο και η κατεχόμενη περιοχή θα έχει μετατραπεί σε τουρκικό βιλαέτι. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και να πληγώνει και μεταφέρεται για να δημιουργεί και τις σωστές αντιστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: