Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ Αρχιμανδρίτης Συμεών Κραγιόπουλος


Εδώ και λίγες μέρες ένας εκλεκτός εργάτης της Εκκλησίας μας μετέστη από γης προς ουρανό, στο ουράνιο θυσιαστήριο. Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Κραγιόπουλο, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
 Τον π. Συμεών τον είχαμε γνωρίσει από τα φοιτητικά μας χρόνια στη συμπρωτεύουσα, ως εξαιρετικό κληρικό, θαυμάσιο ομιλητή, άριστο διακριτικό πνευματικό με ένα ευρύ κύκλο πνευματικών παιδιών και με μεγάλη πνευματική εμβέλεια όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και εκτός.
Πολύ επιτυχημένα αναφέρεται στην ιερατική του φυσιογνωμία ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος στην «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» τ. 231.
 Αναφέρουμε ένα μικρό απόσπασμα από την αναφορά του σ’ αυτόν.
   «Ο π. Συμεών ομοίαζε με εργατική μέλισσα, που περιόδευε όλο τον κόσμο και κυρίως τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, για να αποκομίζει το νέκταρ, δηλ. να συγκεντρώνει από τους χριστιανούς κάθε φυλής και έθνους, ό, τι νόμιζε ως καλό και να το μεταφέρει στα πνευματικά του παιδιά. Σε μια τέτοια αποδημία του τον  συνάντησα στο Έσσεξ της Αγγλίας, όπου ήλθε να γνωρίσει τον Γέροντα Σωφρόνιο και να λάβει την ευλογία του…
Ζούσε μοναχικά στον κόσμο, αγαπούσε  τον μοναχισμό, ήταν εκφραστής ενός, θα έλεγα, «αστικού ησυχασμού»» και σε αυτό οφείλονται τα δύο Μοναστήρια που ίδρυσε, όπου μονάζουν δικά του πνευματικά παιδιά, που ασκούνται στην  μοναχική πολιτεία με γνήσιο ορθόδοξο μοναχικό πνεύμα, με ορθόδοξο φρόνημα και εκκλησιαστική συνείδηση.
 Ο π. Συμεών διακρινόταν για την ευγένεια του χαρακτήρος του, την ψυχική του ηρεμία, την πνευματική του ισορροπία, την γλυκύτητα της συμπεριφοράς του, την συνεχή εργατικότητά του, την πατερική σύνεση και σοφία, το μειλίχιο του λόγου του, την αγάπη του στον Θεό και τους ανθρώπους, τον σεβασμό στο εκκλησιαστικό πολίτευμα, την υπακοή στους επισκόπους, την πληρότητα της ζωής του, την θυσιαστικότητα της αγάπης του, το φιλακόλουθό του και πολλά άλλα.
Ήταν ένας κληρικός άξιος της αποστολής του, που έλάμπρυνε την Εκκλησία του Χριστού και κατά λόγο δικαιοσύνης θα λαμπρύνει και την ουράνια Εκκλησία. Τέτοιοι κληρικοί σαν τον π. Συμεών Κραγιόπουλο τιμούν το τίμιο ράσο, δοξάζουν τον Θεό, επαινούν την Εκκλησία…
Αιωνία η μνήμη αυτού του λαμπρού κληρικού της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας».
Ο αείμνηστος π. Συμεών μας άφησε ως παρακαταθήκη το ύψος της ιεροσύνης, την οποία άσκησε με ακρίβεια και ακεραιότητα, την εικόνα του σοφού και αγίου πνευματικού πατέρα, όπου στο επιτραχήλιό  του έβρισκαν ανακούφιση χιλιάδες πονεμένοι αναζητητές της αλήθειας και της αληθινής ζωής.
Ήταν μια εξαιρετική εκκλησιαστική φυσιογνωμία που μπορεί να γίνει οδηγητικό φως στους κληρικούς κάθε εποχής, γιατί η πνευματική του προσφορά έχει διαχρονική εμβέλεια και αξία.

          
Αιωνία του η μνήμη.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σπάνια ιερατική μορφή!
σπανίζουν στην εποχή μας Ιερείς με αγιότητα.

Ανώνυμος είπε...


ΠΟΥ ΤΈΤΟΙΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΣΗΜΕΡΑ;

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξαν εξαιρετικές και αγίες μορφές στην Ελλάδα που δυστυχώς στις μέρες μας δεν υπάρχουν.
Ας πρεσβεύουν για μας λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΤΟΝ ΗΞΕΡΑ.
ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΦΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.