Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Μαζί με τους αγίους


 
Το χρήμα διευθύνει τον κόσμο

   Μεγάλη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των σοφών, για να καθορίσουν τι αντιπροσωπεύει το χρήμα στη ζωή των ανθρώπων. Εκείνο όμως που μένει πάντα σαν γεγονός είναι ότι το χρήμα διευθύνει τον κόσμο. Οι άνθρωποι προσκυνούν και λατρεύουν τη θεότητα του χρήματος και στην ουσία είναι ειδωλολάτρες κι όταν ακόμη πιστεύουν πως είναι χριστιανοί.
      Όποιος  πραγματικά μπόρεσε να απαλλαγεί από την αγάπη προς το χρήμα, από την φιλαργυρία, νίκησε το πρώτο και μεγάλο κακό στη ζωή, ξερίζωσε από μέσα του τη «ρίζα πάντων των κακών». Τα χρήμα, όπως φανερώνει και η λέξη, δεν είναι παρά ένα μέσο «προς χρήσιν» του ανθρώπου. Από στιγμή όμως που το μέσον γίνεται σκοπός, το χρήμα διευθύνει τον  άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος το χρήμα. Γι' αυτό η Εκκλησία, όχι χωρίς λόγο και βαθύτερη σημασία, έδωκε τον τίτλο των «αναργύρων» στους αγίους Κοσμά και Δαμιανό, των οποίων γιορτάζει τη μνήμη την 1ην Νοεμβρίου.

π. γ. στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιατί η σύγχρονη οικογένεια δεν φέρνει ευτυχία (Κωνσταντίνος Γανωτής)

Η σύγχρονη οικογένεια είναι μια βασανισμένη οικογένεια. Γεύεται πολλές πίκρες και λίγες χαρές. Όταν γνωρίζονται δυο νέοι και νιώθουν ν...