Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Απανθίσματα θεοπρεπών ρημάτων





Με τη συμβίωση των αγίων

«Με τη συμβίωση των αγίων και τη συμπαράσταση που προηγήθηκαν μαθαίνεις να αγωνίζεσαι. Βλέπεις πως και αυτοί πάλεψαν. Πώς αντιμετώπισαν τον εχθρό. Πώς πολιτεύθηκαν με τις ανθρώπινες αδυναμίες. Πόσο σκληροί φάνηκαν στον εαυτό τους. Ασκήθηκαν και δεν απέδωσαν την αποτυχία στον δικό τους κόπο, αλλά στη χάρη του Θεού.
Αν ακολουθήσεις τη ζωή και τις προτροπές των Αγίων. Αν αξιωθείς εσωτερικά να ηρεμήσεις, να ανέχεσαι τους άλλους. «Αδικήθητι και μην αδικήσεις». Να μην απορρίπτεις κανένα. Να συγχωρείς όλους, να τους έχεις στην καρδιά σου. Να προσεύχεσαι με όλη σου την δύναμη γι’ αυτούς, άσχετα αν σε πληγώνουν. Να μην μπορείς να πληγώνεις, να είσαι ανίκανος για κάτι τέτοιο. Να ακολουθείς τον Κύριο στον Γολγοθά: «Άνθρωπος εν πληγή ων και ειδώς φέρειν μαλακίαν». Να είσαι πληγωμένος και να ξέρεις να υποφέρεις τον πόνο. Να σου είναι γνώριμος και αποδεκτός ως τόπος και τρόπος υπάρξεως ο σταυρός.
Τότε  ο Κύριος θα έλθει οπωσδήποτε κάποτε με τον τρόπο που Εκείνος γνωρίζει. Θα σε βρει, θα σου ακουμπήσει  το κεφάλι το πονεμένο. Θα σου μιλήσει. Θα μπει μέσα σου σαν φως, ανάπαυση, παράδεισος. Θα Τον καταλάβεις, θα Τον νοιώσεις, θα ζεις πια το πάθος και την Ανάστασή Του. Θα βρίσκεσαι μέσα στην εικόνα της Αναστάσεως, της εις Άδου καθόδου. Η εικόνα αυτή θα εκφράζει τη ζωή σου. Ο Χριστός διαρκώς θα σε τραβά από το χέρι, θα σε φέρνει σε φως, ελευθερία, πορεία ατελεύτητη, που είναι Αυτός…» .

Αρχιμ. Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: