Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Μαζί με τους Αγίους
4 Νοεμβρίου, Πορφυρίου του από μίμων


ΕΝΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΑΓΙΟΣ

Όταν στην Εκκλησία χειροτονείται κάποιος κληρικός, ακούμε, τα αξιομνημόνευτα εκείνα λόγια: « H θεία χάρις, η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα…». Αυτό θα πει πως δεν είναι οι ασθενείς και αμαρτωλοί άνθρωποι, που τελούν τα θεία μυστήρια, αλλά η χάρη του Θεού.
Ο άγιος Πορφύριος, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη, ήταν πρώτα ηθοποιός και για να χλευάσει τους χριστιανούς παράσταινε στη σκηνή του θεάτρου πως δεχόταν το βάπτισμα από έναν άλλο ηθοποιό, που έπαιζε το ρόλο του επισκόπου. Κι ενώ όλ’ αυτά γίνονταν για χλευασμό των χριστιανών και σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, έξαφνα, όταν στο τέλος ο Πορφύριος φόρεσε και τον λευκό χιτώνα, που φορούσαν όσοι βαπτίζονταν, είδε μπροστά του αγγέλους του Θεού. Βρέθηκε στ ΄αλήθεια χριστιανός και μαρτύρησε ομολογώντας τον Χριστό. Την ανθρώπινη ασθένεια θεραπεύει κι αναπληρώνει η θεία χάρη.

π. γ. στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άγιος Παΐσιος εξηγεί τι αισθάνεται κάποιος, όταν πεθαίνει

«Γέροντα, όταν πεθάνει ο άνθρωπος, συναισθάνεται αμέσως σε τι κατάσταση βρίσκεται;»  Ναι, συνέρχεται και λέει «τι έκανα;», αλλά «φαϊν...