Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου





            Ο Προηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων του Αγ. Όρους αρχιμ. Βασίλειος μελετώντας το περιεχόμενο του περιοδικού «ΚΟΙΝΩΝΙΑ», τ. Απριλίου- Ιουνίου, σχετικά με το νέο μάθημα των θρησκευτικών μεταξύ άλλων γράφει τα εξής:
            «Διερχόμενος το περιεχόμενο του τεύχους ένοιωσα μέσα μου μία έντονη αντίδραση. Ένοιωσα ότι κάτι ιερό και άγιο προδίδεται από το κεφάλαιο της Πίστεως μας, κάτι που τo’ χει ανάγκη ο άνθρωπος οποιασδήποτε θρησκευτικής παραδόσεως…
            Είναι αντιπαιδαγωγικό και απάνθρωπο να θέλουν να θρέψουν την ψυχή του μικρού παιδιού με πληροφορίες θρησκευτικών απόψεων και διαπληκτισμών, τη στιγμή που αυτό το τρυφερό πλάσμα ζητά το γάλα του ηρωισμού της αγάπης, που είναι προϋπόθεση της ζωής και το διαθέτει πλούσια η Εκκλησία…Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν λατρεύομε κάποια δοξασία. Αλλά αυτό που ζούμε είναι θεοφάνεια: η φανέρωση της αλήθειας ότι ο Θεός είναι αγάπη.
      Εάν δώσωμε πραγματικά ορθόδοξη αγωγή, ετοιμάζομε ανθρώπους ολοκληρωμένους πνευματικά που όχι μόνο μπορούν να ζήσουν άνετα μέσα σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα του καιρού μας, αλλά να δεχθούν τις όποιες δυσκολίες ως ευλογίες….Οι άνθρωποι που μαθαίνουν απλώς λόγια αγάπης και τις διάφορες απόψεις των θρησκευτικών δοξασιών, δεν προσφέρουν ζωή ούτε μορφώνουν τον νέο άνθρωπο, αλλά δημιουργούν τη σύγχυση μιας στείρας πολυμάθειας.
         Φτωχαίνομε και ευτελίζομε το μυστήριο της ζωής που μας δόθηκε, ενώ οφείλομε να το κοινοποιήσωμε απαραχάρακτο στα παιδιά όλου του κόσμου που βασανίζονται. Η αγάπη είναι το οξυγόνο της ζωής.
            Σήμερα όλος ο κόσμος έγινε μια ταραγμένη γειτονιά και γίνεται λόγος για επανευαγγελισμό της Ευρώπης. Είναι καιρός της Ορθοδόξου Εκκλησίας και θεολογίας».
            Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανησυχία και ο προβληματισμός του Γέροντα Προηγουμένου π.  Βασιλείου είναι δικαιολογημένος και αγγίζει και τις δικές μας καρδιές. Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες μεριμνούν και τυρβάζουν περί πολλών, ίσως ενδιαφερόντων, όχι όμως τόσο σπουδαίων όσο είναι η παραδοσιακή θρησκευτική αγωγή των παιδιών μας που αφορά το παρόν και το αιώνιο μέλλον τους.
            Ελπίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πράξουν τα δέοντα πριν είναι πολύ αργά.

            Πρωτ. Γερ. Σταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: