Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Φυλετισμός: Αγνόηση ή υπέρβαση;



 
Μητροπολίτου Ναυπάκτου ΙΕΡΟΘΕΟΥ
 
            Ο εθνικισμός συνιστά μία διαίρεση που καταστρατηγεί την ενότητα των ανθρώπων, ακριβώς γιατί προτάσσεται ο φυλετισμός σε βάρος της ενότητας του ανθρωπίνου γένους. Όμως πρέπει να παρατηρηθεί κάτι που δυστυχώς ξεφεύγει από την προσοχή εκείνων που αναφέρονται στον κίνδυνο του εθνικισμού. Και αυτό είναι ότι ο εθνικισμός, το να κλείνεται κανείς στον χώρο και τον χρόνο , να περικλείεται στα φυλετικά όρια, είναι στην πραγματικότητα μία φυσική κατάσταση στην αφύσικη μεταπτωτική ζωή.
            Η υπέρβαση του φυλετισμού επιτυγχάνεται διά του Αγ. Πνεύματος, που ενεργεί μέσα στον χώρο της Εκκλησίας. Ο Θεός καλεί όλα τα έθνη να δεχτούν την Αποκάλυψη, που δόθηκε δια του Χριστού στους ανθρώπους. Με τα μυστήρια της Εκκλησίας ο άνθρωπος εισάγεται και ζει σε μια οικογένεια, που είναι υπεράνω της ατομικής του οικογένειας και αυτής της ιδίας του  πατρίδος. Χωρίς να καταργούνται οι οικογενειακές και εθνικές σχέσεις αποκτά, μία άλλη ευρύτερη οικογένεια. Με το βάπτισμα ο άνθρωπος υπερβαίνει τον ατομισμό του και τις ατομικές του επιλογές. 
            Με την κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού ο άνθρωπος ενώνεται με τον Χριστό, και όπως Εκείνος έτσι και αυτός αγαπά όλο τον κόσμο. Η Θ. Ευχαριστία που τελείται «κατά πάντα και διά πάντα» ενώνει όλους τους χριστιανούς, έστω κι αν ανήκουν σε διαφορετικά φύλα και έθνη.
            Η Εκκλησία είναι ο νέος παράδεισος, μέσα στον οποίο ο άνθρωπος αποκτά πραγματική κοινωνία με τον Θεό και τους ανθρώπους. Καίτοι παραμένει η ιδιαιτερότητα της γλώσσας και της πατρίδος, που δεν καταργούνται, εν τούτοις  υπερβαίνονται με την απόκτηση μιας άλλης γλώσσας, της νοεράς καρδιακής προσευχής, που είναι αποτέλεσμα της λήψεως του Αγ. Πνεύματος.   

       Πηγή: «Γέννημα και Θρέμμα Ρωμηοί»

Δεν υπάρχουν σχόλια: