Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ο άρτος και το φάρμακο




          Όσοι δεν ξέρουν τι είναι η Εκκλησία ζητούν άλλα πράγματα απ’ αυτήν. Αυτοί την Εκκλησία την βλέπουν σαν μια υπηρεσία κι έχουν την αξίωση ο επίσκοπος και ο παπάς της ενορίας να λύσουν  τα βιοτικά τους προβλήματα. Βέβαια η Εκκλησία δεν αδιαφορεί και κάνει ό,τι μπορεί για τον επιούσιο άρτο και το φάρμακο του φτωχού.
          Αλλ’ αυτό δεν είναι Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι να δίνει στους ανθρώπους ουράνιο άρτο και το φάρμακο  αθανασίας. Ο ουράνιος άρτος είναι ο θείος λόγος και το φάρμακο αθανασίας είναι η Θ. Κοινωνία. Όσοι όμως δεν αισθάνονται την ανάγκη να τραφούν με τον ουράνιο άρτο, αλλά ζητούν άλλα πράγματα, δυσφορούν όταν ακούνε το θ. λόγο.
          Αλλά γι’ αυτό είμαστε στην Εκκλησία για να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε από τον άμβωνα και την Αγ. Τράπεζα. Ο άμβωνας μας δίνει τον θ. λόγο- τον ουράνιο άρτο και η Αγ. Τράπεζα το Σώμα και το Αίμα του κυρίου- το φάρμακο αθανασίας.
          Αυτά λοιπόν τα δύο δίνει η Εκκλησία , που δεν μπορεί να τα δώσει κανείς άλλος. Και τα έχουμε ανάγκη για τη σωτηρία μας. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να ζήσουμε και να σωθούμε. Αν το πούμε τότε δεν είμαστε χριστιανοί.
          Ο Θεός να μας φυλάγει από τέτοιους λογισμούς και τέτοιο κατήφορο. Γιατί είναι μεγάλο κακό να διακινδυνεύουμε τη σωτηρία μας. Το πόσο αξίζει αυτή η ψυχή το είπε ο Χριστός και δεν είναι ψέματα ότι μία ψυχή αξίζει περισσότερο απ’ όλο τον κόσμο.
          Γι’ αυτό ας προσέχουμε τι λέγεται στην Εκκλησία από τους υπηρέτες  του λόγου του Θεού.

          π. γ. στ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκκλησία είμαστε όλοι.Εμείς οι έμψυχοι Ναοί του Πνεύματος και όχι τα ντουβάρια.
Όλοι είμαστε Εικόνες του Τριαδικού Θεού.