Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η υποβάθμιση των θρησκευτικών και των θεολόγων




Διαμαρτυρία του παγκρατίου συνδέσμου Θεολόγων καθηγητών προς το Υπουργείο Παιδείας

   «Κατά το νέο σχολικό έτος δεν διορίστηκε κανείς μόνιμος θεολόγος εκπαιδευτικός. Παρομοίως στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν κλήθηκαν θεολόγοι, παρά τα υπάρχοντα κενά. Από την άλλη πλευρά πληροφορούμαστε ότι ενδέχεται ούτε στη δεύτερη φάση να περιληφθούν. Μεγάλος αριθμός σχολείων σε όλη την Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Κρήτη, έχουν έλλειψη θεολόγου ή διδακτικών ωρών στα θρησκευτικά, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλειτουργίας.       
   Σύμφωνα με ανακοινώσεις για την επιμόρφωση δευτέρου επιπέδου εκπαιδευτικών κατά το νέο σχολικό έτος, οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε εφέτος στη νέα φάση επιμόρφωσης.
   Τόσο ο σύνδεσμος μας όσο και άλλες επιστημονικές ενώσεις θεολόγων  έχουμε επισημάνει  τα σοβαρά προβλήματα, που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή των εγκυκλίων για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά.
   Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την έκδοση νέας εγκυκλίου σε αντικατάσταση των προηγουμένων, που θα ρυθμίζει συνολικά : α)Ποιος δικαιούται απαλλαγή, β) με πια διαδικασία χορηγείται, γ) σε ποια χρονική περίοδο και μέχρι πότε υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις, δ) πως απασχολούνται οι απαλλασσόμενοι μαθητές, ε) πως σχετίζεται η αναγραφή θρησκεύματος στα ατομικά δελτία και τα απολυτήρια με τη χορήγηση απαλλαγής. Η άποψη μας είναι ότι το μάθημα των θρησκευτικών, με βάση την ισχύουσα σκοποθεσία του, έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές. Μέχρι σήμερα, το ζήτημα αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
   Οι θεολόγοι της Κρήτης εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία μας και παρακαλούμε για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, που φανερώνουν άνιση μεταχείριση του μαθήματος  των θρησκευτικών και των θεολόγων εκπαιδευτικών».
   Δικαιολογημένο το παράπονο και η διαμαρτυρία των συναδέλφων θεολόγων όχι μόνο της Κρήτης αλλά και όλης της επικράτειας. Η νοοτροπία αυτή του Υπουργείου δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες αντιπάθειας και αδιαφορίας αν μη τι και εχθρότητας και προς το μάθημα και προς τους θεολόγους εκπαιδευτικούς. Εξ άλλου δεν είναι και η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους αρνητικές συμπεριφορές από τη ηγεσία του εν λόγω Υπουργείου. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, επιμονή και αγωνιστικότητα στο δίκαιο αγώνα των αδελφών μας θεολόγων, γιατί η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη στην Εκκλησία και το Γένος.

   Πρωτ. Γερ. Στανίτσας

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: