Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

"Θα χάσουμε τη νέα γενιά"



          «Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά» δήλωσε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Η ζοφερή διαπίστωση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη πολιτικού φέρνει όλους τους Ευρωπαίους  ενώπιον των ευθυνών τους για την ιστορική καταστροφή που συντελείται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία διαθέτουν ίσως τις καλύτερα εκπαιδευμένες γενιές που υπήρξαν ποτέ στις χώρες τους, οι γονείς τους επένδυσαν πολλά στην εκπαίδευση των παιδιών τους, έκαναν το σωστό. Και τώρα που είναι έτοιμοι να εργασθούν, η κοινωνία λέει: «Δεν υπάρχει θέση για σας».
          Το 60% νεανικής ανεργίας  είναι δείκτης αποτυχίας της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και σήμα κινδύνου για τη δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη. Επίσης ο γνωστός Ευρωπαίος ηγέτης, ο Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ, πρόσφατα το διατύπωσε με βαθύ νόημα: «Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί της ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη μπορεί να πλανάται οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλώς κοιμούνται».
          Μήπως, λοιπόν, είναι ώρα, πριν ξυπνήσουν οι δαίμονες, «να εγερθούμε, να αποθέσουμε τα έργα του σκότους και να ενδυθούμε τα όπλα του φωτός». (Ρωμ. 13, 11);

Πηγή: Περιοδικό «ΖΩΗ», Απρίλιος 2013, τ. 4267

Δεν υπάρχουν σχόλια: