Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Μεγάλη Τρίτη 
     Τη Μ. Τρίτη επιτελούμε ανάμνηση: Πρώτον της παραβολής των Δέκα Παρθένων. Καλούμαστε κι εμείς να υποδεχθούμε τον Χριστό, με τις λαμπάδες των αρετών-ιδιαίτερα της ελεημοσύνης- και δεύτερον, της παραβολής των ταλάντων καλούμενοι κι εμείς ν’ αυξήσουμε τα χαρίσματά μας.
Τα παραπάνω μας τα θυμίζει η Εκκλησία μας με τους ωραίους ύμνους της ημέρας, διότι ο Χριστός θα έλθει αιφνίδια, είτε τη στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικά, στη Β΄ Παρουσία. Και θα μας ζητήσει να του παρουσιάσουμε την έστω μικρή πρόοδό μας.
          Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε τις πέντε μωρές παρθένες που έχασαν τον παράδεισο παρά τη «θρησκευτικότητά»τους. Αυτό σημαίνει, ότι η απλή εκτέλεση των καθηκόντων μας, χωρίς βαθύτερη βίωση της πίστεως μας ή ενεργοποίηση της εκκλησιαστικής μας συνειδήσεως ορισμένες μόνο ώρες της ημέρας να μην θεωρηθούν αρκετά, για να προσελκύσουν το έλεος του Κυρίου και τη σωστική χάρη του.   

          Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άγιος Παΐσιος εξηγεί τι αισθάνεται κάποιος, όταν πεθαίνει

«Γέροντα, όταν πεθάνει ο άνθρωπος, συναισθάνεται αμέσως σε τι κατάσταση βρίσκεται;»  Ναι, συνέρχεται και λέει «τι έκανα;», αλλά «φαϊν...