Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Κυριακή Βαΐων Εσπέρας 
«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός» ΄Ηχος πλ. δ΄

     Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός και μακάριος ο δούλος ον ευρήσει γρηγορούντα. Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ουν ψυχή μου μη τω ύπνω κατενεχθείς και τω θανάτω παραδοθείς, και της βασιλείας έξω κλεισθείς, αλλά ανάνηψον κράζουσα : Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός, δια της Θεοτόκου ελέησον ημάς.  

          Πνευματικό Σχόλιο

      Ο Νυμφίος Χριστός έρχεται πάντοτε, αλλά η Εκκλησία κάνει εντονότερη την παρουσία του την Αγία και Μεγάλη εβδομάδα. Ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα και απόψε οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μας θα πλημμυρήσουν από χριστιανούς για να προσκυνήσουν τον Νυμφίο, θα τον δουν τη Μ. Πέμπτη στο Μ. Δείπνο, θα τον αντικρύσουν Εσταυρωμένο, θα παραστούν στην Ταφή του και θα τον υμνήσουν στην Ανάστασή του.
      Πώς όμως και με ποια ψυχική προετοιμασία και καθαρότητα-«καθαρθώμεν τας αισθήσεις και οψόμεθα τω απροσίτω φωτί της αναστάσεως»-  με ποιο βαθμό πνευματικής ετοιμότητας και εγρήγορσης;
        Αν μείνουμε στα παραδοσιακά πασχαλινά έθιμα και μόνο ή αν προσερχόμαστε αδιάφοροι στις μυσταγωγικές ακολουθίες της Εκκλησίας μας ή αν η ζωή μας μείνει δούλος της αμαρτίας, τότε και η ψυχή μας θα μείνει αδιάφορη και αιχμαλωτισμένη στη ραθυμία.
        Με κατάνυξη λοιπόν και συντριβή καρδίας, με προσευχή και ευλάβεια, με τάξη και την καθιερωμένη προετοιμασία και μετάνοια ας δεχθούμε τον Νυμφίο Χριστό και ας προσέλθουμε με συναίσθηση στη δεσποτική ξενία. Έτσι θ’ αναστήσουμε τον εαυτό μας στην πίστη και στην αγάπη την ερχόμενη λαμπριάτικη Κυριακή.

Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: