Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Η μασονία στην Πάτρα και τα ονόματα αυτών (α')



Από τα μασονικά σύµβολα που διακρίνονται στο χαρτονόµισµα του ενός δολαρίου, µέχρι τη νοητή πεντάλφα που ενώνει σηµαντικά κτήρια της Ουάσινγκτον, κι από το νέο βιβλίο του Νταν Μπράουν που έγινε διεθνές best seller σε µια ηµέρα µέχρι την Μεγάλη Μασονική Στοά της Αθήνας στην Αχαρνών, η µασονία ή τεκτονισµός όπως προτιµούν να την αναφέρουν τα µέλη της µπορεί να.... ξεκίνησε το 1717 στην Αγγλία ωστόσο τα παρακλάδια της φτάνουν µέχρι και την Πάτρα του 2009, η οποία µάλιστα θεωρείται σηµαντική πόλη-σταθµός στην ελληνική µασονική ιστορία, µε τρεις ενεργές Στοές σήµερα.
Συναγωγή του σατανά ή ναός της αδελφότητας; Λέσχη των δυνατών της γης µε στόχο τον παγκόσµιο οικονοµικό και πολιτικό έλεγχο ή ανθρωπιστική οργάνωση;
Από όποια πλευρά κι αν τους δεις, οι µασόνοι παρά τα επτασφράγιστα µυστικά και τους όρκους που παίρνουν κάτω από την απειλή σπαθιών δεν κατάφεραν να κρατήσουν µακριά τους την αρνητική προσοχή.

Η µυστικότητα, η υποτιθέµενη δύναµη, οι θεωρίες συνωµοσίας και οι τελετές µε µανδύες, δεµένα µάτια, ποδιές, φέρετρα, µάσκες, στέµµατα και εβραϊκές συνθηµατικές λέξεις µάλλον εξάπτουν, παρά …αποκοιµίζουν την παγκόσµια περιέργεια που αρέσκεται να ανακαλύπτει συνεχώς νέα ένοχα µυστικά πίσω από τις «κλειστές» πόρτες των ανά τον πλανήτη Στοών.

Για κάποιους περισσότερο ψύχραιµους οι µασονικές Στοές σήµερα δεν είναι παρά συντηρητικές λέσχες κυρίων, που κρύβουν την ανία τους πίσω από βαρύγδουπους τίτλους όπως αυτός του Μέγα Διδάσκαλου, µε µυσταγωγικά τελετουργικά - αποµηνάρια ενός «ένδοξου» παρελθόντος που σήµερα χωρίς πραγµατικό λόγο ύπαρξης αγγίζουν τα όρια του γραφικού. Γιατί ως αρχιτέκτονες των κάστρων του µεσαίωνα, µπορεί να είχαν λόγους να φυλάσσουν µε αιώνιους όρκους τα µυστικά της τέχνης τους, σαν διάδοχοι των Ναϊτών ιπποτών ακόµη κι αν δεν φύλασσαν το µυθικό Γκράαλ, είχαν ισχυρούς λόγους και αρκετά οικονοµικά µυστικά να φυλάξουν, ωστόσο ο Μασόνος που σήµερα κρατώντας ένα σπαθί βρίσκεται πίσω από την πόρτα της Στοάς σε ετοιµότητα να αποκεφαλίσει (προφανώς συµβολικά) όποιον εισβάλει εντός, χωρίς να γνωρίζει το σύνθηµα, σε άλλους προκαλεί θυµηδία και για κάποιους άλλους αποτελεί τη βάση σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι συνοµωσιολογίας.

ΟΙ ΜΑΣΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


Το BEST, εισβάλει στα άδυτα της Μασονίας στην Πάτρα, ξεσκονίζει το αλφαβητάρι των τελετών αυτών των περίεργων συνωµοτών και φέρνει στο φως άγνωστες πλευρές της δράσης τους.

Στην πόλη δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγµή ενεργά τρεις Μασονικές Στοές, µε πενήντα µέλη περίπου η κάθε µια. Ωστόσο στις τακτικές (δύο φορές το µήνα) συναντήσεις, δεν συµµετέχουν περισσότεροι από 25 τέκτονες κάθε φορά. Για να γίνεις µασόνος προϋπόθεση είναι να πιστεύεις σε κάποια ανώτερη δύναµη (δεν δέχονται τους άθεους) ενώ απαγορεύονται οι θρησκευτικές και πολιτικές συζητήσεις στις συναντήσεις, κάτι που δεν τηρείται απόλυτα. Οι µασονικές Στοές στις µέρες µας διέπονται µάλλον από συντηρητικές συµπεριφορές, είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε σύσκεψη σε πατρινή Στοά για να αποφασιστεί εάν θα δεχθούν στους κόλπους τους γκέι µέλος και η απόφαση ήταν αρνητική. Προς συζήτηση εσχάτως είχε έρθει η πιθανότητα να ενταχθούν γυναίκες - µέλη στις µασονικές Στοές, (στο εξωτερικό υπάρχουν κάποιες µικτές Στοές), κάτι όµως στην περίπτωση των Πατρών απορρίφθηκε.

Οι Στοές έχουν έδρα στο κέντρο της πόλης. Η µια βρίσκεται στην οδό Ρήγα Φεραίου, εντός του ιστορικού κέντρου, η άλλη στην περιοχή πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και η τρίτη λέγεται ότι βρίσκεται στην οδό Παναχαϊκού.

Τα ονόµατά τους είναι «Φάρος», «Έλλην ο Γενάρχης» και «Παλαιών Πατρών Γερµανός».
Η αρχαιολατρία στα ονόµατα δεν είναι τυχαία. Οι Μασόνοι έχουν αδυναµία στο λαµπρό ελληνικό χθες και βεβαίως όχι µόνο στο ελληνικό.
Ο «Φάρος», είναι η Στοά στους κόλπους της οποίας δραστηριοποιούνται περισσότερο κοσµικά πρόσωπα, γνωστά στην πατραϊκή κοινωνία.
Στην Στοά «Έλλην ο Γενάρχης» υπερτερούν εκπρόσωποι του πνεύµατος και της διανόησης.
Στην Στοά «Παλαιών Πατρών Γερµανός», θα συναντήσουµε τους περισσότερο παραδοσιακούς και µεγαλύτερους σε ηλικία τέκτονες.
Και στις τρεις Στοές, φιγουράρουν γιατροί και πανεπιστηµιακοί, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία.

Πηγή : ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΑ ΝΕA, BEST


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην παναχαϊκού?
Ενδιαφέρον!

Ανώνυμος είπε...

xaxaxaxaxaxaxaxaxax
eleos omossss