Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η μασονία στην Πάτρα και τα ονόματα αυτών (γ')


Η ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΟΑ ΣΤΗ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΠΟΥ ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το έγραψε πέρυσι η εφηµερίδα «Espesso».
Ο λόγος για ένα απίστευτο περιστατικό που συνέβη τον Οκτώβριο του 2008.
Μια παρέα Αφγανών λαθροµεταναστών, τρύπωσε σε ένα ακατοίκητο, εκ πρώτης όψεως, νεοκλασικό της οδού Ρήγα Φεραίου της Πάτρας για να βρει κατάλυµα και… χάθηκε στις σκοτεινές µυστικές αίθουσες τελετών των Μασόνων. Κάτοικος της περιοχής, ακούγοντας τις φωνές τους, κάλεσε την Αστυνοµία, η οποία βρήκε τους µετανάστες να περιφέρονται έντροµοι στην αίθουσα. Οι αστυνοµικοί έπαθαν σοκ όταν κατά την έρευνα που ακολούθησε, στις αίθουσες της Μασονικής στοάς, βρήκαν αντικείµενα των τελετών µεταξύ των οποίων και δεκάδες στολές, σφραγίδες, διακριτικά, µάσκες και ποδιές. Την είδηση είχε επιβεβαιώσει στην εφηµερίδα µε δηλώσεις του και ο Διοικητής Ασφαλείας Θανάσης Νταβλούρος.

Την πόρτα στης συγκεκριµένης Μασονική Στοάς σύµφωνα µε το δηµοσίευµα έχουν περάσει εξέχουσες προσωπικότητες της τοπικής και όχι µόνο κοινωνίας, από καθηγητές πανεπιστηµίου, µέχρι επιφανείς γιατρούς και πολιτικά πρόσωπα. Τα αντικείµενα που είχαν βρεθεί ήταν µεγάλης αξίας που δεν µπορούσε να αγοράσει εύκολα ένα απλός πολίτης, Μόνο η µία στολή, κοστίζει περίπου 400 ευρώ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η παρουσία των Μασόνων στην Πάτρα ξεκινάει στις αρχές του 19ου αιώνα και εντείνεται µε την ίδρυση της τρίτης κατά σειρά τεκτονικής στοάς στην πόλη, το 1895.

Η πρώτη πάντως ελληνόφωνη Στοά που δηµιουργήθηκε στην Πάτρα ήταν ο «Αρχιµήδης», η τέταρτη κατά σειρά Στοά της Ελλάδας µε έτος ίδρυσης το 1863, η οποία έµεινε σύντοµα ανενεργή. Το 1867 η Στοά δέχθηκε διωγµούς από την τοπική κοινωνία. Υπαίτιος, σύµφωνα µε τον ιστορικό Τριανταφύλλου ήταν ο ιεροκήρυκας Μακράκης που φανάτιζε τους πολίτες. Ο Οδυσσέας Κρητικός µαστιγώθηκε θεωρούµενος ως Μασόνος, ενώ το σπίτι του Ζακυνθινού Καλλιβωκά λεηλατήθηκε για τους ίδιους λόγους και ο ίδιος αναγκάστηκε να µετακοµίσει στην Ιταλία. Για τους ίδιους λόγους εγκατέλειψε την Πάτρα και ο φερόµενος ως ρήτορας της Στοάς Εισαγγελέας Σπ. Γερακάρης.

Το 1898, µετά από αντίδραση του Μητροπολίτη Πατρών Ιερόθεου, έφτασε µέχρι τη Βουλή το θέµα της ανάµιξης Μασόνων στη Σχολή Απόρων Πάτρας. Ο Ιερόθεος ζητούσε την παραίτηση του Προέδρου του Δ.Σ. της Σχολής Κ. Σαρρή, ως τέκτονα, αλλά το Δ.Σ. αρνήθηκε και ο Μητροπολίτης παραιτήθηκε. Το Δ.Σ., αποτελούσαν οι Θάνος Κανακάρης Ρούφος, ο Μητροπολίτης, ο Κ. Λουκάς, ο Κ. Κανελλοπουλος, ο Δ. Παπανικολάου, ο Ν. Πετραλιάς, ο Δ. Γούναρης και ο Ι.Θαλλής.

Μετά τον «Αρχιµήδη» ακολούθησε ο «Αχαϊκός Αστήρ», µε έτος ίδρυσης το 1889, ο οποίος όµως διαλύθηκε το 1893. Στη συνέχεια ακολούθησαν ο «Παλαιών Πατρών Γερµανός» (Νοέµβριος 1895) και ο «Φάρος» που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα. Τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκε και Στοά Εθνικών, των αποσχισθέντων δηλαδή από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδας. Από τα µέλη της στοάς «Παλαιών Πατρών Γερµανός» προέρχεται επίσης η στοά "Κοινόν Αιτωλών" που ιδρύθηκε το 1988. Το 1941 η στοά στεγαζόταν επί της οδού Ζαΐµη ενώ µερικά χρόνια πριν, είχαν ιδρύσει τον "σύνδεσµο κοινωνικής πρόνοιας και αντιλήψεως".

Αξίζει να σηµειωθεί ότι από την Πάτρα ξεκίνησε η κίνηση των Εθνικών, η δηµιουργία δηλαδή της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΤΡΙΝΩΝ ΜΑΣΟΝΩΝ

Σύµφωνα µε το βιβλίο του δηµοσιογράφου Κώστα Τσαρούχα «Η Μασονία στην Ελλάδα», µέλη της Μασονικής Στοάς «Παλαιών Πατρών Γερµανός» είναι ή έχουν υπάρξει οι:

Βασίλειος Πιλάλης (δικηγόρος), Μπάρλος Κωνσταντίνος (γιατρός), Κωνσταντόπουλος Δ. (γιατρός), Δηµ. Πούντζας (οφθαλµίατρος), Δηµ. Λάγαρης, Αθανάσιος Κοντοσάκης, Πετρόπουλος Κων., Διον. Ψιχαλινός, Αλεξ. Σταµατόπουλος, Θεµ. Σπυρόπουλος, Αθαν. Μπισιώτης, Τηλ. Ορφανουδάκης, Παν, Φαρµάκης, Ευαγγ. Παλάσκας, Γεωργ. Στεµπίλης, Γεωρ. Κατσάµπας, Νικ. Γιαννιακόπουλος, Τασ. Αναστασόπουλος, Μπισιώτης Αθαν., Μαν. Ραφαηλίδης, Τηλ. Ορφανουδάκης, Χρήστος Βασιλείου, Ιωαν. Ρούβαλης, Γ. Κατσάµπας, Π. Λέµης, Νικ. Βιττώριος.

Σύµφωνα µε το βιβλίο του γνωστού δηµοσιογράφου αξιωµατούχοι στην Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος είναι ο Στέφανος Παϊπέτης (Μέγας Διδάσκαλος), ενώ πρώην σεβάσµιοι έχει υπάρξει και ο Ευτύχιος Σπετσέρης.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Στο διαδίκτυο παρουσιάζονται ολόκληρες λίστες µε πολύ γνωστά ονόµατα της πατρινής κοινωνίας, που φέρονται να έχουν ασπαστεί την Μασονία.

Ως Μεγάλοι Σεβάσµιοι της Στοάς "Παλαιών Πατρών Γερµανός", παρελθόντων ετών αναφέρονται οι: Κ. Κανελλόπουλος, Νικόλαος Πετιµεζάς, Κ. Λουκάς, Αναστάσιος Κεφάλας, Χάρολδ Χαϋλανδ, Γεώργιος Τριάντης, Στήβενς Εδουάρδος και πολλά άλλα γνωστά ονόµατα της τότε κοινωνίας που αποδεικνύουν τη δύναµη των µασονικών Στοών επί των ηµερών τους.

Το BEST έχει στη διάθεσή του, τις ακριβείς διευθύνσεις των µασονικών Στοών, καθώς και πλήρη ονοµατεπώνυµα Πατρινών µασόνων, αλλά προτιµά να µην τα δηµοσιοποιήσει, πλην όσων έχουν ήδη δηµοσιευθεί.



Πηγή : ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΑ ΝΕA, BEST


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο "Αγιος" Χρυσόστομος σμύρνης δεν ήταν Μασόνος?
Γιατί δεν αναφέρεται τα ονόματα των Ιεραρχών της εκκλησίας που είναι Μασόνοι?
είναι πάρα πολύ πιστέψτε με...

Ανώνυμος είπε...

Μην τα βάζεις με τους Μασόνους...Είναι αγνοί άθρωποι...

πατερΑθανασιος είπε...

ΑΓΝΟΙ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ.

πατερΑθανασιος είπε...

ΑΓΝΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ , Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

file mou anonime na parakals na sothei i psixi sou prin kliseis ta matia sou mia mera....agnos einai mono o theos mas pou to mono pou zitaei apo emas einai kalosini kai agapi,,,, o lusifer(eosforos) o theos sou thelei na se mperdepsei oso mporei perisotero elpizo o theos na se voithisei eena kai olous mas pou distixos exoume xasei to dromo mas