Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Οι πλούσιοι είναι άχρηστοι !

Αγ.Ιωάννου Χρυσοστόμου

Αχρηστοι είναι οι πλούσιοι, ναι, άχρηστοι, εκτός κι αν είναι ελεήμονες και φιλάνθρωποι. Μα, δυ­στυχώς, λίγοι πλούσιοι, πολύ λίγοι ξεχωρίζουν για τη φιλανθρωπία τους. Οι περισσότεροι είναι βουτηγμέ­νοι στη φιλαυτία, την ασπλαχνία, την αμαρτία. Γι' αυτό μην τους ζηλεύεις. Εσύ να σκέφτεσαι τον Πέ­τρο και τον Παύλο, να σκέφτεσαι τον Ιωάννη και τον Ηλία, να σκέφτεσαι τον ίδιο το Χριστό, ο οποίος δεν είχε που να γείρει το κεφάλι Του. Μιμήσου τη φτώχεια Εκείνου και των αγίων Του, που ήταν στερημένοι από τα υλικά αγαθά, είχαν όμως αμύθητα πνευματικά πλούτη. Να θυμάσαι πάντα και τη διακήρυξη του Κυ­ρίου, που βεβαίωσε πως είναι πολύ δύσκολο να σωθεί πλούσιος: «Όσοι έχουν χρήματα, πολύ δύσκολα θα μπουν στη βασιλεία του Θεού. Πιο εύκολο είναι να περάσει καμήλα μέσ' από βελονότρυπα, παρά να μπει πλούσιος στη βασιλεία του Θεού» (Λουκ. 18:24-25). Δίπλα σ' αυτή τη θεϊκή διακήρυξη βάλε, αν θέλεις, όλο το χρυσάφι της γης, και θα δεις ότι δεν αντισταθ­μίζει τη ζημιά, που θα σου προξενήσει η κατοχή του. Ακόμα, δηλαδή, κι αν είχες δικές σου την ξηρά και τη θάλασσα, τις χώρες και τις πολιτείες της οικουμένης, αν δούλευε για σένα η ανθρωπότητα, αν έδιναν για χάρη σου οι πηγές χρυσάφι αντί για νερό, και τότε θα έλεγα πως δεν αξίζεις ούτε τρεις δεκάρες, αφού θα έχανες τη βασιλεία των ουρανών.





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα πολλα λεφτα θα σε κανουν να αμαρτησεις πιο πολυ,μετα θα σκεφτεσαι οτι ολοι σε θελουν για τα λεφτα σου και μαλλον για αυτο θα σε θελουν,αλλα και τι να τα κανεις εαν δεν εχεις υγεια;ξερεις οτι θα ζησεις πολλα χρονια,οτι θα εχεις υγεια ολη σου την ζωη;οχι βεβαια, εμεις το εχουμε δεδομενο αλλα μπορει να μην ειναι ετσι,για αυτο τα λεφτα δεν φερνουν ευτυχια αληθινη,ο ανθρωπος απο την φυση του δεν χορταινει οσα και να εχει,το σωμα οσο και να το δινεις
υλικες απολαυσεις δεν ικανοποιειται,η ψυχη ομως ετσι και την δινεις πνευματικη τροφη δηλαδη αρετες τοτε και το σωμα δαμαζεται, δηλαδη το εξουσιασεις και δεν σε εξουσιαζει, εισαι ελευθερος απο τα παθη τα οποια υπαρχουν στο αιμα μας, τα λεφτα δεν σε βοηθουν να ερθεις κοντα στον χριστο εκτος και αν κανεις ελεημοσηνες αλλα θα κανεις;πολυ δυσκολο, τα λεφτα σε τυφλωνουν για αυτο αγαπητοι μου καλυτερα λιγα και καλα παρα να εχεις πολλα λεφτα και να γινεις χειροτερος απο οτι εισαι.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας!Τα πολλά χρήματα κάνουν κακό αλλα και αυτοι που έχουν λίγα πεφτουν σε άλλες αμαρτίες.Νομίζω λοιπόν πως αν δεν αγαπήσουμε πολυ τον Κύριο και αν δεν σταθεροποιήσουμε το αυτεξούσιό μας στο καλό,στο αγαθό,στο άγιο,[με την Πίστη, την προσευχή,τα καλά έργα,την ομολογία,τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας,τη Μελέτη,την εκκοπή των παθών] και όχι στο κακό,το πονηρό,το άθλιο-- δεν κάνουμε τίποτα..πην.