Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ευχές, δίνουμε και παίρνουμε!




          Η γιορταστική περίοδος που διανύουμε μας υποχρεώνει κοινωνικά να δίνουμε και να παίρνουμε ευχές μηχανικά και αβασάνιστα. Και καθώς ευχόμαστε έχουμε την εντύπωση πως εξορκίζουμε κάποια πνεύματα για να είναι ευνοϊκές και να επεμβαίνουν στην καινούργια χρονιά, για να μας φέρουν τα πράγματα «δεξιά» όπως συνηθίζουμε να λέμε.
          «Χρόνια πολλά», αλλά ημών ευχομένων και υμών κοιμωμένων δε γίνεται τίποτα. Που σημαίνει πως αν δεν αγωνισθεί ο άλλος, τι να μας κάνουν οι ευχές; Λ.χ. όσα χρόνια κι αν ευχηθούμε σε κάποιον, αν δεν διαιτάται σωστά, σε λίγο τα χρόνια του θα είναι λίγα και δύσκολα. Τι να μας κάνουν οι ευχές, όταν το κάθε τσιγάρο μας κόβει, πόσες αλήθεια; στιγμές της ζωής μας;
          Το άγχος, η μανία του πλουτισμού και του καταναλωτισμού, η εργασιομανία κ.λ.π. πώς μπορούν να εξορκιστούν από ευχές για χρόνια πολλά; Η ηχορύπανση, το νέφος που είναι υπεύθυνα για τις διαταραχές της υγείας και των καρδιακών παθήσεων, με τις ευχές δεν αντιμετωπίζονται.
          Οι παλαιότεροι δίνανε και άλλες διαστάσεις στην μακροζωία και την καλή ζωή. Όχι μόνο η διατροφή και το περιβάλλον εξασφάλιζαν τα «χρόνια πολλά και καλά». Στην Π.Δ. ανάμεσα στο Δεκάλογο υπάρχει και μια εντολή που αναφέρεται στην τιμή και το σεβασμό προς τους γονείς: «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου». Που σημαίνει πως αυτός οι σεβασμός στους γεννήτορες δίνει πολλά και καλά χρόνια στα παιδιά τους.
          Αν προσέξουμε την εντολή του Νόμου του Θεού, ίσως πεισθούμε πως πήραμε τη ζωή μας λάθος. Ακούγοντας τους ψυχίατρους και τους ειδικούς ν’ αναζητούν τα αίτια της υπονόμευσης του ανθρωπίνου προσώπου και να υπογραμμίζουν το  εσωτερικό νοικοκύρεμα στην ειρήνη και τη συμφιλίωση, για ν’ αποφύγουμε τη  μοναξιά και την αποξένωση, ας αναλογισθούμε την υπόσταση των γονέων μας τους οποίους πολλοί έχουμε θέσει στο περιθώριο της ζωής μας, και τις ενοχές που έχουμε γεμίσει. Κάτι που μικραίνει τη ζωή και δεν μας βοηθά, έστω και τα λιγότερα χρόνια, να τα περάσουμε καλά, τουλάχιστον.
          Η ψυχική ισορροπία βοηθά τη σωματική υγεία, άμεση σχέση του ψυχικού κόσμου με το σωματικό.
          Στις τόσες ευχές που δίνουμε και παίρνουμε, ας προσθέσουμε και τις δικές μας, που θα πάνε χαμένες, αν η νέα χρονιά δεν είναι εκείνη που θα εξασφαλίσει τα επόμενα χρόνια να'ναι καλά και πολλά. Δηλ. χρόνια πνευματικής αναβάθμισης δικής μας, γιατί χωρίς αυτή  δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε την πατρίδα μας, τα παιδιά μας και την κοινωνία μας.
          Χρόνια καλά και πολλά που θα ετοιμάσουν τα παιδιά μας να έχουν τα δικά  τους καλά  και χαρούμενα χρόνια.
          Καλή και ευλογημένη χρονιά λοιπόν!     

π .γ. στ.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: