Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Ένας νεομάρτυρας της ΠάτραςΟ Νεομάρτυς Ζαχαρίας καταγόταν από τα μέρη της Άρτας. Σε μικρή ηλικία εξισλαμίσθηκε και ήρθε στις Παλαιές Πάτρες όπου εξασκούσε την τέχνη του γουναρά. Όμως μετανόησε που αλλαξοπίστησε. Έτσι, αφού ήλθε σε μετάνοια, βρήκε κάποιο πνευματικό στον οποίο εξομολογήθηκε το αμάρτημα της εξωμοσίας του και ζήτησε την ευλογία να πορευθεί προς το μαρτύριο.
Ο πνευματικός, φοβούμενος μήπως ο Μάρτυρας δειλιάσει κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων, τον απέτρεπε. Τότε ο Άγιος αποκρίθηκε στον πνευματικό και του είπε: «Έχω τόση δίψα να βασανισθώ για τον Χριστό, όπου επιθυμώ να λάβω, αν ήταν δυνατόν, και περισσότερα βασανιστήρια, από αυτά που μου ανέφερες». Προ των λόγων αυτών της δυνάμεως της πίστεως και της αγάπης στον Χριστό, πνευματικός μετέδωσε τα Άχραντα Μυστήρια στον Άγιο και τον ευλόγησε.
Ο Άγιος πήγε στο εργαστήριό του, πούλησε όλα του τα υπάρχοντα τα οποία έδωσε ελεημοσύνη στους πτωχούς και παρουσιάσθηκε στον κριτή, ενώπιον του οποίου ομολόγησε στην πίστη του στον Χριστό. Παρά τις κολακείες και
τίς ποσχέσεις, εκείνος επέμενε σθεναρά στην ομολογία του κι έτσι κολούθησαν φυλάκιση καί τά φρικτά βασανιστήρια μέχρι τίς 20 ανουαρίου 1782, πότε καί τελειώθηκε. Τά ερά του λείψανα κρυψαν ο στρατιτες σέ κάποιο πηγάδι προκειμένου νά μήν τιμηθον και λέγεται μάλιστα πως καθώς τον έριξαν στο πηγάδι, το σώμα του στάθηκε σε στάση προσευχής... Η τοπική Εκκλησία της Άρτας εορτάζει την μνήμη του και η εικόνα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς Άρτας. Την μνήμη του πανηγυρίζει επίσης και η τοπική Εκκλησία των Πατρών, αφού ο Άγιος εργάσθηκε εκεί.

Πηγή: http://www.saint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: