Eίναι θέμα συνήθειας. Mε μερικές απλές κινήσεις και λίγη προσοχή προστατεύετε το περιβάλλον και την τσέπη σας. Aφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο, σταθείτε προσεκτικά μπροστά στα ράφια του σούπερ μάρκετ, διαβάστε πίσω από τις λέξεις. Αξίζει τον κόπο. Γιατί όσο πιο συστηματικά ψωνίζουμε με «πράσινα» κριτήρια, τόσο περισσότερο δείχνουμε στους άμεσα και έμμεσα ενδιαφερομένους -παραγωγούς, κατασκευαστές, προμηθευτές, μεγάλες αλυσίδες τροφίμων- ότι μόνον εφόσον κερδίσουν το στοίχημα του περιβάλλοντος θα κερδίσουν αντίστοιχα και την εμπιστοσύνη μας: τόσο ως πολίτες όσο και ως καταναλωτές.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ: Μην ξεχνάτε το δίχτυ ή την πάνινη τσάντα σας. Oταν το 2002 η ιρλανδική κυβέρνηση επέβαλε φόρο σε κάθε πλαστική σακούλα που διέθεταν τα καταστήματα, η χρήση της μειώθηκε σε ποσοστό 90%. Εμείς, πάντως, καταναλώνουμε κάθε χρόνο περισσότερους από 70.000 τόννους, ενώ περίπου 4.000 τεμάχια διατίθενται κατά μέσον όρο την ημέρα από ένα κατάστημα σούπερ μάρκετ.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ:
Aγοράστε μια μεγάλη πάνινη τσάντα (μπορείτε να βρείτε σε κάποια σούπερ μάρκετ, σε πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων, αλλά και στην οδό Aθηνάς). Σε πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων πωλούνται επίσης και διχτάκια. Xρησιμοποιήστε την τσάντα ή το διχτάκι για τα ψώνια σας κάθε φορά. Αν στο κατάστημα όπου ψωνίζουμε υπάρχουν και χάρτινες σακούλες, τις προτιμάμε αντί των πλαστικών. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να μη χρησιμοποιήσουμε περισσότερες πλαστικές σακούλες απ' όσες χρειαζόμαστε.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: Προτιμάτε τις επιστρεφόμενες. Κάθε χρόνο πετάμε 2 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια, τα οποία προέρχονται από τις συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών. Αντίστοιχα, το 17% των σκουπιδιών μας αποτελείται από τις συσκευασίες των αγαθών που ψωνίζουμε.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ:
Προτιμάμε τις ανακυκλώσιμες και τις γυάλινες επιστρεφόμενες συσκευασίες. Για κάθε φιάλη μπίρας κερδίζουμε από 7 έως 10 λεπτά, ανάλογα με τη μάρκα. Αν αγοράσουμε π.χ. μπίρα σε αλουμινένιο κουτάκι των 500 ml προς 1,10 ευρώ, η ίδια ποσότητα προϊόντος σε γυάλινη επιστρεφόμενη φιάλη θα μας στοιχίσει 0,90 ευρώ.
Προτιμάμε τις επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες. Επιλέγουμε, επίσης, τις αναλογικά μικρότερες σε βάρος συσκευασίες που περιέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα προϊόντος. Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της περιοχής μας (εάν διαθέτει).
ΤΡΟΦΙΜΑ: Βιολογικά ή μη μεταλλαγμένα
Κάθε μπουκιά που τρώμε έχει τη σημασία της: από την ενέργεια, το νερό, τη γη που χρησιμοποιήθηκε για να φθάσει το προϊόν στο πιάτο μας, μέχρι τα συστατικά που περιέχει, την επεξεργασία στην οποία υποβλήθηκε, τους ανθρώπους και τα μηχανήματα που δούλεψαν για την παραγωγή του.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ:
Ξεκινάμε την επιλογή των αγορών μας από τη βιολογική γωνιά του σούπερ μάρκετ της περιοχής μας, κάνουμε τις αγορές μας σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, ψωνίζουμε σε βιολογικές λαϊκές αγορές. Βεβαιωνόμαστε πως το όνομα του πιστοποιητικού οργανισμού αναγράφεται στη συσκευασία. Στην περίπτωση των τροφίμων, η λέξη «οικολογικό προϊόν» δεν φτάνει.Oταν αγοράζουμε συμβατικά προϊόντα, διαβάζουμε προσεκτικά τη λίστα των συστατικών τους. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς σε ποσοστό που ξεπερνά το 0,9% πρέπει να το αναγράφουν στη συσκευασία τους. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ανατρέχουμε λοιπόν στον κατάλογο που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Greenpeace (υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στο www.greenpeace.gr) και αναφέρει ονομαστικά τα προϊόντα για τα οποία οι εταιρείες που τα παράγουν δεσμεύονται γραπτώς ότι δεν περιέχουν ΓΤΟ.
Προτιμάμε τα φρέσκα προϊόντα, τα οπωροκηπευτικά εποχής, τα τρόφιμα χωρίς συντηρητικά και με τη λιγότερη δυνατή βιομηχανική επεξεργασία.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ: Αναζητήστε το «λουλούδι»
Λόγω των φωσφορικών αλάτων που περιέχουν, συμβάλλουν στη ρύπανση των θαλασσών, των ποταμών και των λιμνών, ενώ η πετροχημική σύστασή τους ευθύνεται για τους γνωστούς λευκούς λεκέδες, δηλαδή τα υπολείμματα απορρυπαντικού που βλέπουμε συχνά πάνω στα φρεσκοπλυμένα μας ρούχα και μπορεί να προκαλέσουν δερματικές και άλλες αλλεργίες. Αν και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν αντικατασταθεί από τον ζεόλιθο, ένα ορυκτό με βάση το αργίλιο, στην Ελλάδα τα περισσότερα οικιακά καθαριστικά εξακολουθούν να περιέχουν φωσφορικά άλατα σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 30%.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ:
Προτιμάμε τα οικολογικά απορρυπαντικά. Είναι βιοδιασπώμενα, δεν προκαλούν αλλεργίες και παράγονται από φυτικές ή ορυκτές πρώτες ύλες.Αποφεύγουμε τα λευκαντικά με βάση το χλώριο και χρησιμοποιούμε ηπιότερα καθαριστικά με βάση το οξυγονούχο νερό, τη σόδα, την κιμωλία (τα βρίσκουμε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων).Αναζητούμε πάνω στη συσκευασία το «λουλούδι» με τα 12 αστέρια, δηλαδή το Οικολογικό Σήμα (Eco-Label), που απονέμεται σε όλα τα προϊόντα -εκτός των τροφίμων- και στις υπηρεσίες που έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητους φορείς ως προς τη συμμόρφωσή τους με τα οικολογικά κριτήρια που θέτει η Ε.Ε.
2 σχόλια:
Πολύ όμορφες και σωστές οι συμβουλές .
Θα ήθελα όμως να προσθέσω κάτι επιπλέον
α. να μην ψωνίζουμε παραπάνω απ΄ότι χρειαζόμαστε ( να μην εχουμε κατοχικό συνδρομο)
β. η επιλογή των λαχανικών και φρουτων μας κατά προτίμηση να γίνεται από τις λαικές αγορές ...έτσι ενισχύουμε την τοπική οικονομία και αγοράζουμε φρέσκα προιόντα.
γ. τα βιολογικά θέλουν κι αυτά τη προσοχή τους ( τουλάχιστον λαχανικά και φρουτα ) διοτι ερευνες στο εξωτερικό εδειξαν ότι η διαφορά τους πολλές φορές απο τα συμβατικά προιόντα είναι ελάχιστη ή και μηδαμινή.....και η τιμή τους είναι τις περισσότερες φορές διπλάσια.
Το θέμα με την τιμή είναι ένα ζήτημα ΜΕΓΑ !!!!
Το θέμα της καθαριότητας ...υπάρχουν απλά προιόντα της φύσης που βοηθούν ....πράσινο σαπούνι , σόδα , άσπρο ξύδι , λεμόνι και πολλά άλλα...με υπέροχη δουλειά στην καθαριότητα και προστασία του περιβάλλοντος αλλά το κυριότερο χωρίς να αναστενάζει το νοικοκυριό στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.
Ας δούμε λοιπόν την οικολογία , τη προστασία του περιβάλλοντος ...όχι σαν εξόρμηση στην κατανάλωση αλλά να μάθουμε με αυτά που πλουσιοπάροχα μας παρέχει η φύση ...ότι μπορούμε με όλη μας την άνεση να ζήσουμε...
Και για σκεφτείται το...η φύση μας παρέχει τα πάντα ...εμείς με τι , της το ανταποδίδουμε ?
έχει δίκιο η Βασιλική.
Μη παρασυρόμαστε από τα οικολογικά προϊόντα γιατί πέφτουμε θύματα της πράσινης εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας. Δηλ. δεν αλλάζει τίποτα, αντί να μας τα παίρνουν οι άλλοι μας τα παίρνουν αυτοί.
Ψωνίζουμε μόνο τα απαραίτητα.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε πώς αν ψωνίζεις από το μαγαζάκι της γειτονιάς σου, όπου τα προϊόντα είναι ποιο ακριβά (άρα θεωρητικά ξοδεύεις περισσότερα)είσαι πιο επιφυλακτικός στην παρορμητική αγορά και ψωνίζεις τα απολύτως απαραίτητα. Στα πολυκαταστήμτα βρίσκεις φθηνά προιόντα, αλλά ποτέ δεν ψωνίζεις μόνο ό,τι πραγματικά θέλεις. Ψωνίζεις πάντα πολύ περισσότερα.
Αποτέλεσμα. Στο τέλος του μήνα έχεις ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα στα πολυκαταστήματα απ΄ότι αν ψώνιζες στο μαγαζάκι της γειτονιάς σου.
Δημοσίευση σχολίου