Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

To Κογκρέσο υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου

του Νίκου Παπαχρήστου


Ψήφισμα υπέρ του σεβασμού των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατέθεσε στο Κογκρέσο, ο ομογενής βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, Ρεπουμπλικάνος, με την ευκαιρία της επισήμου επισκέψεως του προκαθημένου της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ και ενόψει των επαφών που θα έχει από την ερχόμενη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο Ομπάμα και κορυφαίους παράγοντες της αμερικανικής Κυβέρνησης.

«Η αναγνώριση αυτού του ψηφίσματος υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για τον κόσμο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ως πνευματικός ηγέτης – ως ηγέτης περίπου 300.000.000 Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο και εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών εδώ στιςΗνωμένες Πολιτείες» σημείωσε στην ομιλία του ο κ.Μπιλιράκης καταθέτοντας το υπ’ αριθμ.838 ψήφισμα το οποίο υιοθέτησε το Κογκρέσο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προώθηση του ψηφίσματος συνεργάστηκαν και ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Είχα την ευλογία να μεγαλώσω ως μέλος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Όταν ήμουν παιδί ήμουν παπαδάκι στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρίνγκς της Φλόριντα, όπως ακριβώς και τρεις από τους γιούς μου» είπε ο ομογενής-μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και συνέχισε:

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι 270ος διάδοχος του ιδρυτή της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αποστόλου Ανδρέα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης οφείλει να διασφαλίσει ότι η Πίστη και η Αγία Έδρα (σ.σ εννοεί τον Οικουμενικό Θρόνο) θα επιβιώσουν. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το πνευματικό κέντρο της αρχαιότερης και της δεύτερης μεγαλύτερης χριστιανικής Εκκλησίας στον Κόσμο με έδρα της την Istanbul (σ.σ. έτσι αναφέρεται στο πρωτότυπο) της Τουρκίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εργαστεί συστηματικά για την ειρήνη και την συμφιλίωση όλων των θρησκειών και έχει προωθήσει το διάλογο μεταξύ Χριστιανών, Εβραίων και των Μουσουλμάνων. Για την ακρίβεια, ο Παναγιώτατος, συγκάλεσε διαθρησκειακή συνάντηση η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη και από Μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες της επιθέσεως της 11η Σεπτεμβρίου ως μιας ενέργειας που στρεφόταν κατά της Θρησκείας. Ένα επίτευγμα που ακόμα δεν έχει επαναληφθεί από κανένα άλλο θρησκευτικό ηγέτη στον κόσμο.
Επίσης, ο Παναγιώτατος, υπήρξε ο δεύτερος εν ζωή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που τιμήθηκε στο Καπιτώλιο με το χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Κογκρέσου, το οποίο κατά το παρελθόν είχε απονεμηθεί στον Τζόρτζ Ουάσινγκτον, τον Γουίνστον Τσόρτσιλ και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τιμήθηκε από το περιοδικό Τime το οποίο τον συμπεριέλαβε στους εκατό ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη, για το έτος 2008, κατατάσσοντάς τον στην 11 θέση. Έχει αναγνωριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς ως ο ηγέτης που εργάζεται για την παγκόσμια ειρήνη, για τη θρησκευτική αλληλοκατανόηση και για τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος.

Το ψήφισμα αυτό αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη να δοθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όλες οι θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία καθώς επίσης να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ζητήματα τα οποία αξίζουν της πλήρους υποστηρίξεως μας.

Καλώ τους συναδέλφους να υποστηρίξουν αυτό το ψήφισμα αναγνωρίζοντας τη σημασία της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις προσπάθειες του για την παγκόσμια ειρήνη, το περιβάλλον και τις θρησκευτικές ελευθερίες».

amen.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: