Κορυφαία μορφή του ορθοδόξου μοναχισμού
Ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος γεννήθηκε στο χωριό Πάκια κοντά στους Μολάους Λακωνίας . Έφυγε από την πατρίδα του για να ακολουθήσει τον Χριστό . Πριν καρεί μοναχός , 29/12/1907 , είχε υπηρετήσει σε ηλικία 18 ετών , ως δάσκαλος για τρία χρόνια στο Φοινίκιο Λακωνίας .
Το 1905 γνωρίστηκε με τους γνωστούς Ιεροκήρυκες Ηλία Βλαχόπουλο, τον Ευσέβιο Ματθόπουλο και τον επόμενο χρόνο με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Αλέξ. Μωραϊτίδη, τον Κ.Διαλυσμά και τον Αγ. Νεκτάριο που ήταν Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και ο οποίος είχε συστήσει στον π. Φιλόθεο να μονάσει στη Μονή Λογοβάρδας , όπως και έγινε .
Γράφει στην πνευματική Διαθήκη του : «ανεχώρησα εκ της πατρίδος μου δια να ακολουθήσω τον Χριστόν , χωρίς ράβδον , χωρίς πήραν , χωρίς ούτε ένα οβολόν , μόνο με ένα μικρό Ευαγγέλιο και με την βοήθεια του Θεού και την συνδρομήν των πνευματικών μου αδελφών και τέκνων έκτισα επτά εκκλησίες, τρία νεκροταφεία, ένα Σχολείον, μια Μονή, έδωσα από εκείνα που μου έστειλεν ο Θεός, συνδρομάς εις εκκλησίας, Μονάς, Σχολεία, Γυμνάσια, εις πολλούς μοναχούς πτωχούς, μοναχές, χήρας, ορφανά, ασθενείς, εις διάφορα νοσοκομεία, εβοήθησα πολλά πτωχά παιδιά και ορφανά παιδιά τα οποία εσπούδασαν ..περιώδευσα επί 45 έτη πολλάς πόλεις, χωριά, νήσους, επαρχίας της Ελλάδος, έτι δε της Αιγύπτου, Παλαιστίνης , Αραβίας και Θράκης ανατολής, κηρύττων και εξομολογών».
Υπήρξε μια κορυφαία μορφή του ορθοδόξου μοναχισμού, η οποία εβίωσε αγγελικώς και ασκητικώς την ορθόδοξη πίστη και την εκκλησία του Χριστού. Πράος και πλήρης πνεύματος αγίου. Νομότροπος των πάλαι οσίων και «απάντων των Αγίων ομόσκηνος» και τέλος «των πιστών Παρίων αγλάισμα». Υπήρξε μαθητής και πνευματικό παιδί του Αγ. Νεκταρίου , του οποίου η επ’ ολίγον παρουσία στα Θαψανά, στον αείμνηστο Γέροντα, οδήγησε στο να ιδρύσει στο σημείο εκείνο τον Παρθενώνα της Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιωτίσσης, δηλ. τη Μονή Θαψανών , εκεί που υπήρχαν ερείπια της παλαιάς Μονής του 17 αι. τιμωμένης επ’ ονόματι της Υπαπαντής του Κυρίου και πρόσφατα λίγο έξω από τη μονή, λαμπρό ναό του Αγ. Νεκταρίου. Δίπλα ακριβώς σε αυτόν είχε ήδη προ πολλού κατασκευάσει και το κελλί του, όπου έμενε, μέσα στο οποίο είχε κτίσει τον τάφο του.
Εκεί πέρα σε
π.Γ.Στ.
1 σχόλιο:
Σπάνιες, ασκητικές φυσιογνωμίες, που δυστυχώς σήμερα δεν πολυσυναντάμε.
Να έχουμε την ευχή του Γέροντος.
Δημοσίευση σχολίου