Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Τρία χρόνια χωρίς τον Χριστόδουλό μας!


Σίγουρα οι κομματικές υποθέσεις δεν αφορούν το λόγο και το ενδιαφέρον μας. Τα ευρύτερα, όμως, ζητήματα που αφορούν την Ελληνική κοινωνία, ασφαλώς και πρέπει να αφορούν και να απασχολούν και την Ελληνική Εκκλησία. Και αυτό συμβαίνει γιατί ανέκαθεν η Εκκλησία στον τόπο μας ήταν μέσα στα κοινωνικά δρώμενα, συμβάλοντας με την παρέμβαση και τον εποικοδομητικό λόγο της στην επίλυση και εκτόνωση των κοινωνικών προβλημάτων.
Κάποτε ρώτησα έναν ιδιαίτερα προβεβλημένο Έλληνα πολιτικό, με τον οποίο κουβεντιάζαμε ακριβώς αυτό το θέμα, σε ποιούς χώρους νομίζει ότι δεν πρέπει να υπεισέρχεται η Εκκλησία: Στα εθνικά θέματα; Στα της Παιδείας; Στα του πολιτισμού; Στα κοινωνικά ζητήματα; Τελικά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι πρέπει να έχει λόγο η Εκκλησία σε όλα αυτά, καθώς αυτό είναι ιστορικά κατοχυρωμένο κομμάτι της αποστολής της. Βέβαια, ο λόγος της είναι συμβουλευτικός και όχι καθοριστικός ως προς την λήψη των τελικών αποφάσεων, αφού ούτε θέλουμε, ούτε έχουμε τη φιλοδοξία να υποκαταστήσουμε την υπεύθυνη και προς τούτο αρμόδια Πολιτεία. Αλλά δε νομίζω ότι έχασε σε κάτι η πατρίδα μας με το να δέχεται το λόγο της Εκκλησίας η οποία ζει και υπάρχει για το καλό της και μόνο. Άλλωστε, σε δημοκρατία ζούμε και η όλη φιλολογία για το αν και κατά πόσο η Εκκλησία δικαιούται να ομιλεί, τη στιγμή που άπαντες δικαιούνται να ομιλούν, δε νομίζω ότι συνάδει με τα δημοκρατικά κεκτημένα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό Παράδεισο Αθάνατε.Ας είναι Ελαφρύ το Χώμα που σε Σκέπασε.

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΟΥ.
ΑΧ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝ ΖΟΥΣΕ Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΜΑΣ.
ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΠΟΛΥ.Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ.ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ.ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Καλό Παράδεισο Μεγάλε.Ας είναι Ελαφρύ το Χώμα που σε Σκέπασε.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

Η ελληνική πολιτεία δίνει την εντύπωση ότι ζητά ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο θα κυριαρχήσει και πάλι η αρχή της ήσσονος προσ...