Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ




          Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει ανάμεσα σε ατελείωτες ανάγκες και αγωνίζεται διαρκώς να τις ικανοποιήσει. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν κατόρθωσαν ν’ απαλλάξουν τον άνθρωπο από τις υλιστικές αντιλήψεις της ζωής. Αντίθετα μάλιστα δημιούργησαν νέες. Έτσι ο άνθρωπος ζει μέσα στην αγωνία των πολλαπλών αναγκών του.
          Ιδιαίτερα η λεγόμενη καπιταλιστική κοινωνία αποχαλινώνει και αποχαυνώνει τον άνθρωπο και τον απογυμνώνει από ιδέες και ηθικές αξίες και τον κατευθύνει προς την καλοζωία. Αυτή είναι η φοβερότερη αθεΐα.
          Ο υλισμός, δεξιός και αριστερός, προσπαθεί με ύπουλα προσωπεία να παρασύρει τους ανθρώπους σε μια υλιστική ζωή. Σε μια τέλεια αθεΐα.
          Έτσι ο σύγχρονος άνθρωπος με τον  «σπουδαίο» πολιτισμό του είναι ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος της ιστορίας. Γι’ αυτό και καταφεύγει στη φυγή, στη μόνωση, στα κάθε είδους ναρκωτικά, στο έγκλημα, στο αλκοόλ και τη μαγεία.
          Ευτυχώς που μια μερίδα του κόσμου άρχισε ν’ αναζητάει μεταφυσικές και υπερφυσικές λύσεις. Έτσι εξηγείται το φαινόμενο ότι μόλις οι άνθρωποι ανακαλύψουν έναν άγιο, έναν τέλειο, φωτισμένο και ολοκληρωμένο άνθρωπο, τρέχουν κοντά του και εμπνέονται από το ήθος και τη ζωή του.
          Έχουμε συγκλονιστικά παραδείγματα ,όπως ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ στη Ρωσία, οι ημέτεροι σύγχρονοι Γέροντες Ιάκωβος, Πορφύριος, Παΐσιος και άλλοι αγιορείτικες μορφές. Ο κόσμος τρέχει προς αυτούς για να  στηριχθεί και  ιδιαίτερα οι νέοι μας.
          Στη Δύση παρατηρείται σήμερα μια ιδιαίτερη στροφή των νέων και μορφωμένων ανθρώπων για ανακάλυψη της ορθοδοξίας, που εκφράζει το γνήσιο πνεύμα του χριστιανισμού. Το Άγιο Όρος έχει γεμίσει από νέους και μορφωμένους ανθρώπους.
          Φαίνεται λοιπόν πως ο Άγιος είναι ανάγκη των καιρών μας. Αυτός έχει τη δύναμη ν’ ανατρέπει κάθε παγίδα σ’ ολους του χώρους και χρόνους. Γι’ αυτό ο Άγιος δεν ανήκει σε μια μόνο εποχή, αλλά σε όλους. Είναι υπερχρονικός και ως εκ τούτου επίκαιρος. Γιατί πάντα εκφράζει την ουσία της ανθρώπινης ψυχής που δεν είναι άλλη από τη θέωση του ανθρώπου..
          Γι’ αυτό και ο Άγιος μπορεί να είναι επίκαιρος σε κάθε εποχή και σε κάθε κοινωνία. Ποθεί την σωτηρία όλων γιατί όλοι έχουν πλάθει «κατ’εικόνα Θεού».
          Ο Άγιος είναι η απόλυτη ανάγκη για κάθε άνθρωπο που έρχεται στη γη, επίσημο και ανεπίσημο ,φτωχό και πλούσιο, άσπρο και μαύρο.
          Αυτή την πτυχή πρέπει να την προσέξουμε όλοι μας. Γιατί όλοι μας έχουμε απόλυτη ανάγκη του Αγίου. Αυτός θα είναι ο τύπος του μέλλοντος αιώνος. Η ανάγκη της ζωής γιατί ο αληθινός Άγιος εκφράζει ολόκληρη την αληθινή ζωή. Τη ζωή που διψάει κάθε σωστός άνθρωπος.
          Αλλά όμως περνάει πέρα από τα σύμβολα. Και τα σύμβολα έχουν μια βαθιά και πολυσήμαντη πτυχή. Από αυτά και με αυτά εκφράζεται η αυθεντία.
          Είναι μια γλώσσα πανανθρώπινη και διαχρονική. 

π.Γ.Στ.
           

Δεν υπάρχουν σχόλια: