Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου



Ο ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είχε πλήρη γνώση και συνείδηση της απάτης των ψευδομεσσιών του παρελθόντος και της εποχής του. Όπως ήταν και πλήρως ευαισθητοποιημένος για τις αλλεπάλληλες ιστορικές απογοητεύσεις του λαού του Ισραήλ. Γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στους λόγους του και στο  κήρυγμά του, για να μην δημιουργήσει τέτοιες τάσεις, αφού πολλοί από τους μαθητές και ακολούθους του πίστευαν, ότι ο Ιωάννης είναι ο αληθινός προφήτης και ο αναμενόμενος Μεσσίας.
          Ο ίδιος ο Πρόδρομος, ασκητής διδάσκαλος και χαρισματικός προφήτης, απέτρεπε το λαό προς τέτοιου είδους ενθουσιαστικές εσχατολογικές τάσεις και με ρεαλισμό ονόμαζε τον εαυτό του ως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» και ως ανάξιο «λύσαι τον ιμάντα των υποδημάτων» του αληθινού Μεσσία, που ήδη «έρχεται» και είναι καιρός μετανοίας και προετοιμασίας για να Τον αναγνωρίσουν και να Τον υποδεχθούν.
          Ο Ιωάννης γνωρίζει την ιστορία και τις αιώνιες εσχατολογικές  προσδοκίες του λαού. Εμφανίζεται σε μια κρίσιμη περίοδο, το δε κήρυγμα και το έργο του χαρακτηρίζεται προδρομικό μιας νέας εποχής. Ο ίδιος εγκαινίασε το «βάπτισμα ύδατος», που θα είναι εισαγωγικό και προτύπωση για το «βάπτισμα πνεύματος» του αληθινού Μεσσία. Μόνο με τον Μεσσία Χριστό θ’ αρχίσει η νέα  εποχή και ο καινούργιος κόσμος της Βασιλείας του Θεού .Ένα νέο «ευαγγέλιο» θα κηρυχθεί στον κόσμο. Μια νέα ελπίδα έρχεται να θεραπεύσει τις συνεχείς διαψεύσεις του παρελθόντος.
          Ποιο όμως θα είναι το καινούργιο αυτό «ευαγγέλιο» και ποιο το κριτήριο της αληθείας του; Ο ευαγγελιστής Μάρκος αρχίζει το ευαγγέλιο του ακριβώς με αυτό το κριτήριο που είναι η κεντρική ιδέα του ευαγγελικού αναγνώσματος της Κυριακής προ των Φώτων. Το «Ευαγγέλιο Ιησού Χριστού» είναι το νέο ερχόμενο μήνυμα.
          Το πρόσωπο και το έργο του Χριστού είναι η εγγύηση και το κριτήριο της αληθείας. Όλα τα άλλα κηρύγματα μπορεί να είναι προσπάθειες και προσεγγίσεις της αλήθειας, αλλά δεν συνιστούν αυτή καθεαυτή την Αλήθεια. Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση έχει προσανατολισθεί και το κήρυγμα του Ιωάννου του Προδρόμου. Σκοπός του είναι να δείξει Αυτόν που έρχεται και που η τυφλότητα των ανθρώπων δεν επιτρέπει να δει και να αποδεχτεί.

π.Γ.Στ.   

1 σχόλιο:

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.