Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Μεγάλη Πέμπτη 
          Την Μ. Πέμπτη επιτελούμε ανάμνηση:
         
-Της νίψεως των ποδών των Μαθητών από τον Κύριο.
-Του Μυστικού Δείπνου
-Της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον πατέρα Του, και
-Της προδοσίας του Κυρίου από τον μαθητή του Ιούδα.

          Το βράδυ αυτό τελείται ο Μυστικός Δείπνος, από τον οποίο φεύγει ο Ιούδας για την προδοσία, και ο Χριστός νίπτει τα πόδια των μαθητών του. Στη συνέχεια μεταβαίνουν στην κοιλάδα των Κέδρων, όπου, μετά την αρχιερατική προσευχή, καταφθάνει ο Ιούδας με τη συνοδεία του και με φίλημα προδίδει τον Διδάσκαλο του.
     Κατόπιν ο Ιησούς φέρεται στους αρχιερείς Άννα και Καϊάφα, οι μαθητές σκορπίζονται, πλην του Ιωάννου και του Πέτρου, ο οποίος όμως τον αρνείται τρις. Στο Συνέδριο καταδικάζεται επειδή ομολογεί ότι είναι ο Χριστός, ο απεσταλμένος του Θεού, και στη συνέχεια εμπαίζεται με πολλούς τρόπους.
      Τη Μ. Πέμπτη τελείται η Θ. Λειτουργία του Μ. Βασιλείου σ’ ανάμνηση της πρώτης Λειτουργίας, η οποία παραδόθηκε το εσπέρας της ημέρας αυτής από τον Κύριο στο Υπερώο της Ιερουσαλήμ. Τελείται δε η λειτουργία του Μ. Βασιλείου, διότι αυτή συνάπτεται με τον Εσπερινό και γίνεται το πρωί της Μ. Πέμπτης αντί το, εσπέρας, επειδή το απόγευμα θα γίνει ο Όρθρος της Μ. Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γιατί η σύγχρονη οικογένεια δεν φέρνει ευτυχία (Κωνσταντίνος Γανωτής)

Η σύγχρονη οικογένεια είναι μια βασανισμένη οικογένεια. Γεύεται πολλές πίκρες και λίγες χαρές. Όταν γνωρίζονται δυο νέοι και νιώθουν ν...