Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου στο ναό μας




 
          Την Μ. Παρασκευή εσπέρας, όπως σ’ όλους τους Ι.Ναούς της Ορθοδοξίας, έτσι και στον Ενοριακό μας Ναό, τελέστηκε η Ακολουθία και πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου ανά τας οδούς των ορίων τη Ενορίας μας.
          Πλήθη πιστών είχαν από ενωρίς κατακλύσει το χώρο του Ι. Ναού και τους έξωθεν πεζοδρομιακούς χώρους για να παρακολουθήσουν την ι. Ακολουθία και να συμμετάσχουν στην περιφορά του Επιταφίου.
          Μικροί και μεγάλοι, νέοι και νέες καθώς και πολλοί νέοι οικογενειάρχες κρατώντας τα μικρά παιδιά τους απ’ το χέρι τα οδηγούσαν στο Ναό για ν’ ασπασθούν το Σώμα του Μεγάλου Νεκρού που βρισκόταν στο κουβούκλιο του ευτρεπισμένου Επιταφίου.
          Μετά το πέρας των Εγκωμίων όλοι οι πιστοί κρατώντας στο χέρι το αναμμένο κεράκι συνόδευαν με ευλάβεια την πορεία της λιτανείας μέσα στο ανοιξιάτικο βραδινό σιγοψάλλοντας το « Η ζωή εν τάφω…» και «Αι γεννεαί πάσαι...». Και την ωραία αυτή λατρευτική πομπή χρωμάτιζε το ευώδες θυμίαμα και οι λεμονανθοί των κήπων.
          Οι  απαράμιλλες σε λυρισμό και θεολογία ιερές Ακολουθίες της Μ. Τεσσαρακοστής, και ιδιαίτερα της Μεγάλης  Εβδομάδας, μας μεταρσιώνουν σε υπερκόσμιους κόσμους  και μας εμπνέουν στον αγώνα κατά των παθών και της πολυποίκιλης αμαρτίας. Στο βάθος του δρόμου μας αναμένει η αναψυχή που είναι αρωματισμένη από το υπερκόσμιο μυστήριο της Ανάστασης του Κυρίου. Ένα μυστήριο που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Εκκλησίας, αλλά και της δικής μας ζωής.
          Ο αναστάσιμος παιάνας « Ανάστα ο Θεός κρίνον την γη …» αποτελεί το πρώτο εγερτήριο μήνυμα της νίκης κατά των σκοτεινών δυνάμεων του Άδη, αυτού του αναιρέτη της ζωής.

Καλό ΠΑΣΧΑ

π. γ. στ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: