Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Τα δώρα των Μάγων στη Ρωσία!




Ένα από τα πλέον πολύτιμα ιερά κειμήλια του Αγίου Όρους, δηλαδή τα Δώρα των Μάγων, με ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου για πρώτη φορά θα προσκομιστεί στα όρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε το Συνοδικό Τμήμα Ενημέρωσης του Πατριαρχείου Μόσχας.
Πρόκειται για ένα από τα λίγα κειμήλια που συνδέονται με τη ζωή του Σωτήρος και μάλιστα για ένα από τα ελάχιστα που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Την παραμονή των Χριστουγέννων διαβάζεται το ευαγγελικό ανάγνωσμα που μιλά για την προσκύνηση των εκ Ανατολών μάγων στο Θείο Βρέφος. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, οι ανατολικοί μάγοι προσέφεραν στον Χριστό χρυσό, λίβανο και σμύρνα. Ο χρυσός Του προσφέρθηκε ως Βασιλιάς, ο λίβανος ως Θεός και η σμύρνα ως Άνθρωπος για την κηδεία.
«Τις ημέρες του εορτασμού των Χριστουγέννων τον Ιανουάριο του 2014 το κειμήλιο θα προσκομιστεί στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Μινσκ και το Κίεβο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με παράδοση, μέχρι το 4ο αιώνα τα Δώρα των Μάγων φυλάσσονταν στα Ιεροσόλυμα, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκαν στο ναό της Αγίας Σοφίας. Εκεί τα είδαν και Ρώσοι προσκυνητές. Το 1200 τα Δώρα των Μάγων μνημονεύτηκαν στο «Βιβλίο Προσκυνητού» του αρχιεπισκόπου της πόλης Νόβγκοροντ Αντώνιου. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το κειμήλιο μεταφέρθηκε στο Άγιο Όρος, όπου εξακολουθεί να φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: