Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009

Τριπλή αγωγή κατά της Τουρκίας


Οι έποικοι δεν έχουν καμία θέση στην Κύπρο, είναι παρείσακτοι και ο μόνος λόγος που η Τουρκία τους έφερε στα κατεχόμενα είναι για να ανατρέψει τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, προσθέτοντας ότι οι έποικοι αυτοί πρέπει να πάνε πίσω στην δική τους πατρίδα και στα δικά τους σπίτια.

Ο Μακαριότατος είπε επίσης ότι τον ερχόμενο μήνα η Εκκλησία της Κύπρου θα καταθέσει τριπλή αγωγή εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αγωγή που αφορά την άρνηση της Τουρκίας να αφήνει τον κλήρο και το λαό να πηγαίνει στους χώρους λατρείας του που βρίσκονται στα κατεχόμενα, δεν επιτρέπει την συντήρηση των ιερών ναών και δεν επιτρέπει την καλλιέργεια της περιουσίας της Εκκλησίας.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Πολωνία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Μακαριότατος κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να παραχωρήσει την λεγόμενη «ιθαγένεια» σε 15 χιλιάδες έποικους.

«Η θέση της εκκλησίας στο θέμα αυτό είναι γνωστότατη. Οι έποικοι δεν έχουν θέση μέσα στην Κύπρο, πρέπει να φύγουν να πάνε στην δική τους τη πατρίδα, στα δικά τους τα σπίτια» είπε και πρόσθεσε πως «εδώ οι έποικοι είναι παρείσακτοι. Τους έφερε η Αγκυρα για να ανατρέψει την δημογραφική σύνθεση του νησιού μας» σημείωσε.

Τριανταπέντε χρόνια είναι πολλά

Ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ακόμα ότι «η Εκκλησία περίμενε 35 ολόκληρα χρόνια και νομίζω είναι πολλά. Τον ερχόμενο μήνα θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μια τριπλή αγωγή» εναντίον της Τουρκίας είπε.

Εξήγησε ότι «πρώτα διότι δεν μας αφήνουν να πάμε στους χώρους λατρείας μας να προσευχηθούμε, να τελούμε τις ακολουθίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, δεν μας αφήνουν να συντηρήσουμε τους ναούς μας και δεν μας αφήνουν να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας, να την καλλιεργούμε και να ενδιαφερόμεθα γι΄αυτήν. Είναι μια τριπλή αγωγή και ήδη οι νομικοί μας σύμβουλοι είναι πανέτοιμοι και νομίζω με τη βοήθεια του Θεού τον άλλο μήνα θα καταθέσουμε την αγωγή» σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τις ενέργειες του Κατάρ να προχωρήσει σε συμφωνία με την Αγκυρα για επενδύσεις στην Τουρκία, ενέργειες οι οποίες αντιστρατεύονται αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου για επενδύσεις από το Κατάρ στην Κύπρο.

«Δεν θα ήθελα να κάνω καμία δήλωση πάνω στο θέμα αυτό γιατί δεν θέλω να παίξω το χαρτί της Τουρκίας. Οταν θα έρθει η ώρα ο λαός μας θα γνωρίζει επακριβώς τι γίνεται και τι δεν γίνεται» είπε και πρόσθεσε πως «δεν είναι της ώρας τώρα» να λέγονται αυτά τα πράγματα.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: