Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Ιερώνυμος: "Συστρατευτείτε μαζί μας στην αναδάσωση των καμένων περιοχών"

Σε συστράτευση καλεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η δωδεκαμελής Σύνοδος όλους τους πολίτες, προκειμένου να συμμετάσχουν στην άμεση αναδάσωση των καμένων περιοχών της πατρίδας μας. Ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί, μαζί με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, την πυρόπληκτη Πεντέλη και συγκεκριμένα τις καμένες εκτάσεις γύρω από τις Μονές Πεντέλης και Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης έκανε γνωστό πως η Εκκλησία θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αναγέννησης του δάσους. Όπως είπε στην προσπάθεια αυτή θα συμμετάσχουν οι κληρικοί της, οι μοναχοί και μοναχές της, τα παιδιά του κατηχητικού και οι νέοι. «Θέλουμε όλους κοντά μας» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος κατέστησε σαφές πως η Εκκλησία θα προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων.



«Δεν θα ανακοινώσουμε λαϊκίστικα μέτρα, να πούμε ότι θα δώσουμε τόσα εδώ ή εκεί, αλλά με συντονισμένες προσπάθειες θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θα βοηθήσουμε να ζωντανέψει ξανά το πράσινο. Θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα από το Α μέχρι το Ω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία θα παραχωρήσει έκταση 100 στρεμμάτων ή όσο παραπάνω χρειαστεί για την εγκατάσταση των κούρδων προσφύγων των οποίων ο καταυλισμός καταστράφηκε από την πυρκαγιά.



Ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος θα έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Σουφλιά, προκειμένου να διαθέσει λυόμενα ως μια προσωρινή λύση τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτή την έκταση θα χτίσουν τα σπίτια τους. Πρόσθεσε δε ότι η Σύνοδος όρισε το μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συντονίσουν την επιχείρηση αναδάσωσης.



Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Αλέξανδρος κάλεσε και αυτός του πιστούς να συνδράμουν την πρωτοβουλία της Εκκλησίας για την αναγέννηση των καμένων περιοχών. Σε ερώτηση του Amen.gr αν η πρωτοβουλία της Εκκλησίας αφορά την Αττική ή ολόκληρη την Ελλάδα τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και ο μητροπολίτης Αλέξανδρος υπογράμμισαν ότι η πρωτοβουλία αφορά οποιαδήποτε περιοχή κάηκε από τη φωτιά τονίζοντας ότι θα υπάρξει συνεργασία όλων των μητροπόλεων προς αυτή την κατεύθυνση.



Ο μητροπολίτης Μαντινείας δήλωσε από τη μονή Πεντέλης ότι «Θα ζητήσουμε την ευχή του Οικουμενικού μας Πατριάρχου ο οποίος έχει πρωτοστατήσει με τις οικολογικές του πρωτοβουλίες στην προστασία του περιβάλλοντος».



Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου ο οποίος είπε ότι η πολύπαθη περιοχή "πλήρωσε λάθη και καθυστερήσεις άλλων".



Στη μονή Παντροκράτορος Νταού Πεντέλης οι μοναχές υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο και στο καθολικό της μονής η ηγουμένη περιέγραψε στον κ. Ιερώνυμο πως πυροσβέστες, πιστοί και μοναχές αντιμετώπισαν τις φλόγες και έσωσαν το μοναστήρι.



Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως ευχής έργον θα είναι τα πρώτα δέντρα στην Πεντέλη να τα φυτέψουν οι μοναχές τονίζοντας ότι "θα συνεργαστούμε όχι τρεις μέρες", αναφερόμενος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, "αλλά δυο με τρία χρόνια για την αναγέννηση του δάσους του Πεντελικού Όρους".

amen.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: