Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΕΚΟΥΣΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ


Η ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ



Η πιο επίσημη περιγραφή για την τραγική δολοφονία του Εθνάρχη-ιεράρχη της Σμύρνης Χρυσοστόμου είναι αυτή πού μας δίνει ο ιερωμένος βουλευτής των Παρισίων αββάς Εδουάρδος Σουλιέ.

«Το απόγευμα, είπε της 9ης Σεπτεμβρίου δηλαδή 27η Αυγούστου (παλ. ημερολογίου), το γαλλικό προξενείο ειδοποιήθηκε, ότι ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χρυσόστομος, διέτρεχε έσχατο κίνδυνο και ότι θα έπρεπε να σταλεί άγημα από Γάλλους ναύτες για να προστατεύσουν την απειλούμενη ζωή του. Ό επικεφαλής του αγήματος πρότεινε στον ιεράρχη να τον οδηγήσει στην εκκλησία της «Sacre Coeur», ή στο Γαλλικό Προξενείο. Ό Χρυσόστομος δεν ανήκει στην Εκκλησία της Γαλλίας, άλλ' αυτό δεν μ' εμποδίζει να εκφράσω τον βαθύτατο σεβασμό προς την μνήμην του. Με ωραιότητα ψυχής αρνήθηκε να δεχθεί το προσφερόμενο καταφύγιο λέγων ότι το καθήκον του είναι να μείνει για να συγκακοπαθήσει με το ποίμνιόν του. Όταν το Γαλλικό άγημα απεχώρησε, κατέφθασε με στρατιωτική άμαξα τούρκος αξιωματικός, συνοδευόμενος από δύο στρατιώτες και ζήτησε από τον Χρυσόστομο να τον ακολουθήσει. Οδήγησαν τότε τον ιεράρχη εις τα άκρα των ευρωπαϊκών συνοικιών εμπρός σ' ένα κουρείο. Εκεί του φόρεσαν άσπρη μπλούζα, ίσως για να διακρίνεται καλύτερα και εκεί διαδραματίσθηκε το φρικτό έγκλημα. Του ξερρίζωσαν τα γένεια, τον κτύπησαν με μαχαίρι πισώπλατα και στη συνέχεια λυσσασμένες ανθρώπινες ύαινες του έκοψαν μύτη κι αυτιά. Στο πλευρό των ανδρών συναγωνίζονταν μαινόμενες τουρκάλες πού ενθάρρυναν με άρες και κατάρες τους λυσσασμένους άνδρες τους.

Αφού έριξαν χάμω τον ιεράρχη και τον καταπάτησαν ο επικεφαλής αξιωματικός διέταξε χαμάληδες να σύρουν το πτώμα και αφού το πρόσδεσαν σε μια σακαράκα το βαλαν μπροστά κι άρχισε να τρέχει σβαρνίζοντας το άγιο λείψανο του μάρτυρα ιεράρχη πού σήκωσε στους ώμους του τις αμαρτίες του ελληνικού διχασμού και την υπεροψία των λεγόμενων χριστιανικών δυνάμεων πού απεδείχθησαν και του Πόντιου Πιλάτου χειρότεροι!!!

http://img


10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

άλλο πολιτοφύλακα, κατευθύνθηκε αμέσως στη Μητρόπολη, με σκοπό να πεισθεί ο μητροπολίτης να έλθει και να παραμείνει στην εκκλησία της Sacre-Coeur ή στο Γαλλικό Προξενείο. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος δεν δέχθηκε, λέγοντας ότι σαν καλός ποιμένας είχε χρέος να μείνει κοντά στο ποίμνιό του. Όταν η περίπολος έβγαινε από τη Μητρόπολη, ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας Τούρκος αξιωματικός και δύο στρατιώτες, με τις λόγχες πάνω στα όπλα, σταμάτησε μπροστά από το μητροπολιτικό κτίριο. Ο αξιωματικός ανέβηκε επάνω και διέταξε τον μητροπολίτη να τον ακολουθήσει στον Νουρεντίν πασά, τον στρατιωτικό διοικητή. Βλέποντας ότι απάγεται ο μητροπολίτης, είπα στους άνδρες της περιπόλου να πάρουμε από πίσω το αυτοκίνητο. Φθάσαμε μπροστά στον Μεγάλο Στρατώνα, όπου βρισκόταν ο στρατιωτικός διοικητής, ο στρατηγός Νουρεντίν. Ο αξιωματικός που συνόδευε τον Χρυσόστομο, τον οδήγησε μπροστά στον Νουρεντίν. Σε δέκα λεπτά, και ενώ ο Χρυσόστομος κατέβαινε, βγήκε στο μπαλκόνι του κτιρίου ο Νουρεντίν πασάς, ο οποίος απευθύνθηκε στους χίλους με χίλιους πεντακόσιους μουσουλμάνους, άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονταν στην πλατεία· τους είπε ότι τους παραδίδει, τον μητροπολίτη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά τις φράσεις: «Αν σας έκανε καλό, να του το ανταποδώσετε· αν σας έκανε κακό, να του κάνετε και εσείς κακό!»

Ο όχλος άρπαξε χωρίς χρονοτριβή τον μητροπολίτη και τον οδήγησε πιο πέρα, μπροστά στο κομμωτήριο του Ismail, ενός Ιταλού προστατευόμενου· εκεί σταμάτησαν και τον έντυσαν με μία άσπρη μπλούζα που πήραν από τον κομμωτή· άρχισαν αμέσως να τον χτυπούν λυσσασμένα με γροθιές και με ξύλα, και να τον φτύνουν στο πρόσωπο· του τρύπησαν με μαχαιριές το σώμα· του ξερίζωσαν τη γενειάδα· του έβγαλαν τα μάτια· του έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά.» Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η γαλλική περίπολος παρακολουθούσε τα γεγονότα μέχρι τη σκηνή που περιγράψαμε. Οι άνδρες που την αποτελούσαν (επρόκειτο για ναύτες), είχαν βγει έξω απ’ τα ρούχα τους, έτρεμαν χωρίς υπερβολή από την αγανάκτηση και ήθελαν να επέμβουν. Ο επικεφαλής, όμως, αξιωματικός, με το περίστροφο στο χέρι ακολουθούσε τις διαταγές που τους είχαν δοθεί και τους εμπόδισε να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Στη συνέχεια, δεν είδαμε πια το μητροπολίτη, που τον αποτελείωσαν σε μικρή απόσταση πιο πέρα».


(Rene Puaux, «Ο θάνατος της Σμύρνης»,
Αθήνα 1992, σσ. 57-58).

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ]

Στο στήθος μου η πληγή ανοίγει πάλι
όταν χαμηλώνουν τ' άστρα και συγγενεύουν με το κορμί μου
όταν πέφτει σιγή κάτω από τα πέλματα των ανθρώπων

Αυτές οι πέτρες που βουλιάζουν μέσα στα χρόνια ως πού
θα με παρασύρουν;
Τη θάλασσα τη θάλασσα, ποιος θα μπορέσει να την εξαντλήσει;
Βλέπω τα χέρια κάθε αυγή να γνέφουν στο γύπα και στο γεράκι
δεμένη πάνω στο βράχο που έγινε με τον πόνο δικός μου,
βλέπω τα δέντρα που ανασαίνουν τη μαύρη γαλήνη των
πεθαμένων
κι έπειτα τα χαμόγελα, που δεν προχωρούν, των αγαλμάτων.

Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Μόνο όταν η Ελλάδα εξέλθει ξανά από μια νέα κοινωνική κρίση που θα αναταράξει τον κύριο ζωτικό ιστό της, θα μπορέσει να βρει ξανά μια νέα εθνική ταυτότητα — κάτι που προέκυψε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή με την ανάπτυξη και την άνθιση που ακολούθησαν, με την ομοψυχία όλων εντός και εκτός Ελλάδος Ελλήνων.


Γιωργος Σεφερης - ημερολογια (από ετών 25

Ανώνυμος είπε...

Ο Σμύρνης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ήταν ΜΑΣΟΝΟΣ δεν είναι Άγιος. Τον αγιοποίησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος για να τραβήξει τους Μασόνους μαζί του και να γίνει Αρχιεπίσκοπος. Αυτό είναι το κατάντημα της Εκκλησίας και της Πατρίδος να προβάλει τους Μασόνους. Μαρτυράς της Πατρίδας ΝΑΙ είναι, του Χριστού ΟΧΙ, διότι υπήρξε προβεβλημένο μέλος της Μασονικής Στοάς όπως ο Ψαρουδάκης με σειρά άρθρον είχε αποδείξει μετά την «αγιοποίησή» του.

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε,τοτε πώς νά εξηγήσουμε τό μαρτύριο του;πές καμμιά ιδέα...

Ανώνυμος είπε...

πολύ ψιλικαντζίδικη λογική!!!είναι της πατριδος αλλά όχι του Χριστου...αμα τό πάμε έτσι κι εσύ μασόνος είσαι και τά γράφεις αυτά γιά να αμαρώσεις τόν άγιο. Γενόμενοι παρανοικοί δέν βγάζουμε άκρη.

Ανώνυμος είπε...

Δίκαιο έχει ο ανώνυμος 28 Αύγουστος 2009 4:44 πμ, ήταν όχι μόνο Μασσώνος αλλά και μεγας Οικουμενιστής και απορούμε αν σώθηκε!

Αυτό είχε αναγκαστεί να το πεί ακόμα και ο οικουμενιστής επίσκοπος Δημητριάδος Ιγνάτιος έπειτα απο τα ακράδαντα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας μετα απο πολυετείς έρευνες ο π.Ευθύμιος Τρικαμηνάς, ένας ιερομόναχος που ζει ασκητικότατα στη Λάρισα σε κάτι σπηλιές χωρις θέρμανση και κλιματιστικά με κίνδυνο τα θηρία. Ένας ιερομόναχος άξιος της Ορθοδοξίας! Με θάρρος και παρρησία!

Ανώνυμος είπε...

οι χριστιανοί χωρίζονται σέ οικουμενιστές και μή;η φράση απορουμε άν σώθηκε τί πάει νά πει; μήπως ένας ψυχίατρος θά βοηθούσε την κατάσταση;αυτά λέγονται έμμονες ιδέες γιά όποιον γνωρίζει γράμματα,οικουμενιστή ή μή.

Ανώνυμος είπε...

Εθνομάρτυρας ναι. Οχι όμως Αγιος.
Δεν μαρτυρησεγια τον Χριστο, αλλα επειδη ήταν Ελληνας....

Ανώνυμος είπε...

οχι και ασκητικος ο τρικαμηνας έλεος !!!!!