Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Η περιπέτεια της ελευθερίας



Η ελευθερία με την οποία επροίκισε ο Δημιουργός τα λογικά πλάσματά Του, οδήγησε στην μεγάλη περιπέτεια της ιστορίας.

Αρχικά η περιπέτεια αυτή φαίνεται σαν μια αποτυχία του έργου του Θεού. Η πτώση των αγγέλων, η πτώση του ανθρώπου, η αποδοκιμασία του έργου των προφητών, η σταύρωση και ο θάνατος του Χριστού είναι μεγάλοι σταθμοί στην αλυσιδωτή αυτή έκρηξη της αποτυχίας στο Θεϊκό έργο.

Ο Κύριος όμως βεβαιώνει: «ὁ πατήρ μου ἐργάζεται ἕως ἄρτι» (Ιωάνν. 5.17). Η εργασία αυτή του Δημιουργού, που συνεχίζεται και επεκτείνεται και πέρα από το κοσμογονικό έργο της εξαημέρου, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διαρκής παρουσία του αγαπώντος Θεού στις διάφορες φάσεις της περιπέτειας της ελευθερίας μας.

Είναι η συνεχής προσφορά της χάριτος του Αγίου Πνεύματος που «πάντοτε τά ἀσθενή θεραπεύει καί τά ἐλλείποντα ἀναπληροῖ» για τη συνέχιση και την τελική επιτυχία του Θείου σχεδίου της θεώσεως του ανθρώπου και της ανακαινίσεως του κόσμου.

Όταν θα ανατείλει η αυγή της Ημέρας εκείνης και θ’ αρχίσουμε ν’ απολαμβάνουμε την «ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ» (Ρωμ. 8,21) κάτω από ένα «καινόν οὐρανόν» και πάνω σε μια «γῆ καινή», τότε θα παραδεχθούμε πως γι’ αυτή την κατάσταση της ελευθερίας άξιζε η ανθρωπότης να ζήσει τη μεγάλη περιπέτεια της ιστορίας.


π.Γ.Στ.


2 σχόλια:

ANAZHTHΣH είπε...

Όμορφη ανάρτηση και ιδιαίτερα ο επίλογος.Ωστόσο το θέμα της ελευθερίας του ανθρώπου είναι πολύ σύνθετο...

Ανώνυμος είπε...

τι θα πει καινή γη; υπάρχει πιό σύνθετο νόημα;